Afganistan: U napadu na džamiju pognulo šest osoba

Home

Afganistan: U napadu na džamiju pognulo šest osoba


ASADABAD - Najmanje šest osoba, među kojima su tri policajca i jedan obavještajac, poginulo je u petak kada je bombaš samoubica aktivirao bombu u istočnom dijelu Afganistana, izjavio je guverner. Napad je izveden nekoliko trenutaka nakon molitve petkom u Kazi Abadu, u pokrajini Kunar, gdje su pobunjeni talibani vrlo aktivni, rekao je AFP-u Fazulalah Vahidi, guverner pokrajine.

„Bombaš samoubica je aktivirao bombu u džamiji i pritom su ubijeni načelnik okružne policije, dva policajca i službenik obavještajne službe, kao i dva civila“, rekao je Vahidi.

Ovaj novi napad se događa tri dana nakon dva napada izvedena gotovo istovremeno, u kojima je poginulo 59 osoba u Kabulu i Mazar-i-Šarifu, na sjeveru zemlje. Bombaš u Kabulu i biciklist u Mazar-i-Šarafu gađali su povorku šiita za vrijeme obilježavanja Ašure, jednog od najvećih praznika ovog ogranka islama, koji je manjinski u Afganistanu.

Talibani, većinski suniti, koji šiite smatraju „hereticima“, porekli su umiješanost u ova dva napada, uvjeravajući da je u „suprotnosti s islamom“ napasti. 

 

Fena

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 16:48

Facebook komentari

Back to top