AGROMERKANTILIJA SE VRAĆA: Isplaćena dugovanja svim kooperantima sa područja USK-a

Home

AGROMERKANTILIJA SE VRAĆA: Isplaćena dugovanja svim kooperantima sa područja USK-a

Prošla godina je obilježena raznim negativnim dešavanjima oko zemljoradničke zadruge “Agromerkantilija” iz Velike Kladuše. Međutim, dolaskom novog (starog), tačnije prvobitnog vlasnika, Senada Ćatića, stvari kreću u puno boljem smjeru.

Zadruga je u zadnja četiri mjeseca ne samo nastavila s radom, već su i isplaćena sva dugovanja svim kooperantima na području USK-a.

Da se prisjetimo, problemi između poljoprivrednika i zadruge počeli su polovinom septembra, kada je bio krajnji rok isplate dugovanja kooperantima za predatu robu. Kako nije došlo do očekivane isplate, poljoprivrednici su blokirali pogon “Agromerkantilije” u Polju i spriječili dotadašnjeg vlasnika, Tihomira Perajića, u njegovoj namjeri da izmjesti uskladištenu robu i opremu u Hrvatsku. U zaštiti interesa poljoprivrednika ovog kraja, dovoljno nezaštićene kategorije građana, koji mukotrpnim radom pokušavaju nešto korisno raditi i tako prehraniti svoje porodice, bilo je vraćanje zadruge u vlasništvo prvobitnom osnivaču.

Ćatić je, kako je izjavio i u razgovoru za naš Portal, svjestan da je povjerenje kooperanata poljuljano, ali je ova zadruga, s njim na čelu, spremna dokazati da su im interesi kooperanata na prvom mjestu. U zadnja četiri mjeseca zadruga se, kao feniks, podigla iz pepela i spremna je opet biti ono što je nekad bila. Planira se izlazak na nova tržišta, podizanje novih zasada maline i jagode, te nekih novih kultura, koje će se u USK-u naći po prvi put.

Sudeći po dosadašnjim rezultatima, prije svega isplaćenim dugovanjima svim kooperantima, pred ovom firmom i njenim poljoprivrednicima su bolji i daleko uspješniji dani. Jasno je – “Agromerkantilija” se vraća!

rtvusk.ba

Objavito: Sat, 04/25/2015 - 14:40

Facebook komentari

Back to top