AMERIKA SUZDRŽANA:Kineski predsjednik pozvao mornaricu da se pripremi za rat

Home

AMERIKA SUZDRŽANA:Kineski predsjednik pozvao mornaricu da se pripremi za rat


Kineski predsjednik Hu Jintao je rekao zapovjednicima mornarice da trebaju ubrzati svoj razvoj, te se pripremiti za ratovanje.

Kina ima teritorijalnih nesporazuma s nekoliko država u Južnom kineskom moru. Zaoštrili su se i odnosi sa SAD-om koji širi svoju prisutnost u regiji. Nakon komentara kineskog predsjednika, SAD nije želio širiti sukob, te su rekli kako Kina ima pravo na svoju odbranu, piše BBC.

„Niko se ovdje ne želi svađati“, rekao je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby, te dodao da oni neće odricati pravo ni jednoj zemlji da razvija mornaricu.

Kina je nedavno dobila svoj prvi nosač aviona, te često govori o ambicijama s mornaricom. Međutim, njihova vojska se još uvijek primarno oslanja na snage u vojnim bazama, te su sposobnosti njihove mornarice još uvijek mnogo lošije od onih američke mornarice. Na susretu sa zapovjednicima Hu je rekao da trebaju ubrzati transformaciju i modernizaciju mornarice, te obaviti šire pripreme za ratovanje kako bi dali veći doprinos nacionalnoj sigurnosti.

Filipini i Vijetnam često su optuživali Kinu za otvorenu agresiju u regiji. Oni su među državama koje "polažu pravo" na otoke u Južnom kineskom moru u nadi da tamo ima nalazišta nafte i plina. Američki predsjednik je prošlog mjeseca najavio da SAD širi svoju prisutnost u regiji, te će marinci biti trajno smješteni u bazi na sjeveru Australije.

Analitičari su tvrdili da je SAD-ov potez direktan odgovor na kineske pokušaje dominiranja u regiji.
suorce.ba
Objavio: Wed, 07/12/2011 - 08:50

Facebook komentari

Back to top