Amerikanac osuđen zbog klevete tajlandske kraljevske porodice

Home

Amerikanac osuđen zbog klevete tajlandske kraljevske porodice


BANGKOK - Amerikanac Joe Gordon (55), porijeklom iz Tajlanda koji je preveo na tajlandski jezik zabranjenu biografiju kralja Tajlanda i stavio je online dok je živio u Koloradu je osuđen na dvije i pol godine zatvora u Tajlandu za klevetu kraljevske porodice. Sudija Tawan Rodcharoen rekao je da je kazna, koja je na početku bila određena na 5 godina bila smanjena jer se Gordon izjasnio krivim u oktobru.  Njegov advokat Arnon Nampa je rekao da se neće žaliti nego da će pokušati dobiti kraljevski oprost.

Gordon je stavio linkove za zabranjenu biografiju kralja Bhumibola Adulyadeja, koja ga smatra odgovornim za nedostatak napretka ka demokratiji, prije više godina dok je živio u saveznoj državi Kolorado.  Njegov slučaj je potaknuo pitanja o primjeni tajlandskog zakona na djela izvršena od strane stranaca van Tajlanda.

"Ja sam državljanin Amerike, i to što se desilo se desilo u Americi“, rekao je Gordon.

„Ovakav je sistem u Tajlandu.  Mogu te poslati u zatvor čak ako nemaju dokaza.“

Gordon, bivši prodavač automobila, je živio u SAD 30 godina.  Uhapšen je u maju tokom posjete rodnom kraju kada je tražio tretman za artritis i visoki krvni pritisak. Nakon što mu je više puto odbijena jamčevnina, izjasnio se krivim nadajući se da će dobiti blažu kaznu.

Tajlandovi lese majeste zakoni (protiv vrijeđanja kraljevske porodice) su najoštriji na svijetu.  U njima stoji da osobe koje budu osuđene za klevetu kraljevske porodice uključujući kralja, kraljicu i prestolnasljednika se suočavaju sa 3-15 godina u zatvoru.  Također, zakon o kompjuterskom kriminalu iz 2007. godine također sadržava mjere koje omogućavaju tužiocima da povećaju lese majeste kazne.

Generalni konzul američke ambasade, Elizabeth Pratt, je rekla novinarima u Bakgkoku da Washington smatra da je Gordonova kazna „stroga jer je osuđen zbog njegovog prava na slobodu izražavanja“.

Protivnici ovih zakona kažu da kraljevska porodica treba biti zaštićena od klevete, no da su zakoni lese majeste često zloupotrebljeni kako bi se kažnjavali politički rivali, naročito nakon vojnog udara 2006. godine.

Prošlog vikenda, Human Rights Watch je urgirao tajlandske vlasti da promijeni te zakone, rekavši da su kazne „šokirajuće".

Prošlog mjeseca, ministar informacija Anudith Nakornthap je rekao da korisnici Facebooka koji "podijele" ili "lajkaju" sadržaje koji vrijeđaju tajlandsku monarhiju čine zločin. Anudith je rekao da su tajlandske vlasti između augusta i novembra zamolile Facebook da skine 86,000 stranica zbog navodnih lese majeste sadržaja.

(Vijesti.ba)

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 17:30

Facebook komentari

Back to top