Armeni u Turskoj osuđuju papinu izjavu

Home

Armeni u Turskoj osuđuju papinu izjavu

Armenske porodice koje žive u Turskoj ne slažu se sa posljednjim izjavama poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, kao ni sa rezolucijom Evropskog parlamenta o tome da su Armeni 1915. godine bili žrtve "genocida“ i poručuju da bi bilo bolje da se Zapad pozabavi aktuelnim krvoprolićima u regiji, a da se ne "poigrava njima".

Predsjednik mjesne zajednice u selu Calisir, u Batmanu na jugoistoku Turske, u kojem žive uglavnom Armeni, Ilham Cin, kazao je u razgovoru za Anadoliju da se njegovi sunarodnjaci u Turskoj ne slažu sa papinim izjavama i preporukama EP-a o navodnom "genocidu" nad Armenima u Prvom svjetskom ratu.

"Kako to da oni ne vide aktuelne pokolje u Palestini, Iraku i Siriji, a tumače događaje od prije 100 godina. Molimo ih da nas puste i da se ne poigravaju se s nama", kazao je Cin.

Još jedan Armen Celal Kabe (52) tvrdi da u Turskoj živi kao ravnopravan građanin i da ga uznemiravaju izjave poput papine, sa kojima se ne slaže.

"Ti krugovi ne žele da se Turska vine na mjesto koje zaslužuje. Kao Armeni, nikada nismo tretirani drugačije od ostalih stanovnika Turske. Uvijek smo ovdje živjeli u bratstvu. Ne zasnivamo svoje živote na tome šta se desilo u prošlosti. Tada se za to trebalo boriti. Sada nas država podržava i naša djeca sa svom ostalom djecom pohađaju škole. Do danas nismo nikada bili predmet diskriminacije, niti ćemo biti", kazao je Kabe.

I Nuri Tas, također Armen koji živi u Turskoj, tvrdi da je uznemiren činjenicom da se pokreće tema o karakteru stradanja njegovog naroda prije sto godina.

"Pa, gdje su oni bili prije 100 godina? Zašto to tada nisu istražili i riješili problem? Danas žele Turskoj taj račun ispostaviti. Kada god se Turska krene razvijati, oni joj stanu na put, jer ne žele da se ona razvije. Rade na zavađanju nas i Turaka. Mislim da je to neiskreno i pozivam ih da se ne poigravaju s nama. To što se desilo bilo je obostrano, a sigurno ne jednostrano. Žele da i Tursku uvedu u dešavanja poput onih na Bliskom istoku. Mi ovdje živimo sa Turcima i muslimanima. Da imamo probleme, ne bismo ni živjeli ovdje", kazao je Tas.

Atap Kabe pozvao je papu Franju da se ne poigrava sa Armenima, već da se bavi svojim poslom i problemima.

"Mi smo godinama ovdje, a nikada nas niko nije pitao jesmo li gladni ili žedni. Sada su ustali i govore o 'genocidu'. Dosadilo nam je da to ponavljaju svake godine. Naši djevodi, ni očevi nam nikada nisu govorili da je bio neki 'genocid'", poručuje Kabe.

oslobođenje

Objavito: Ned, 04/19/2015 - 21:01

Facebook komentari

Back to top