Balada o Tanji i Vanji

Home

Balada o Tanji i Vanji


Kad se prije nekoliko dana Milorad Dodik latio mikrofona i poručio „Ne dolazi u moj san“, udariše mediji sa ove i one strane enitetske linije nagađati kome je entitetski vladar poručio da ni za živu glavu ne navraća u njegove snove prepune otcijepljenja, autoputeva sa 47 traka, hercegovačkih aerodroma i Dušanke Majkić.  Da im olakšam malo tu potjeru za, iz Dodikovih usta, opjevanom personom iz konkurencije treba  u startu eliminirati dvije dame : Tanju i Vanju.

Piše : Faruk Ajdinović

Tanja i Vanja nisu dvije sasvim obične žene. One su dvije Dodikove heroine, dvije bešćutne kapitalistice koje više vjeruju stranačkim naputcima i direktivama nego vlastitim očima. Pa ko su, šta su, da prostiš te dvije drugarice sličnih imena i još sličnijih političkih apsiracija.

Jedna je Vanja Furtula. Ova nekada eminentna novinarka BHT-a kojoj je državotvornost i Bosna, bila obavezan dio svake rečenice, u debatnoj emisiji na RTRS-u koju svojim neprikosnovenim prisustvom uveličaše SNSD-ovi udarnici, pokazala je na pravi način kako novinarski zanat dotući do koljena i kako voditi emisiju, a svejedno intelektualno ostati na nivou studijskog inventara. U toj emisiji na medijskoj prćiji raspjevanog četnika Dragana Davidovića i još raspjevanijeg nacionaliste u pokušaju, Milorada Dodika, okupilo se društvo kao iz najboljih dana kultnog Alana Forda, pa navališe da ruše i prekrajaju Bosnu i Hercegovinu. Zavampirio se nesposobni Nikola Špirić da pokaže i dokaže kako je BiH apsolutno neodrživa, ako UN prihvati rezoluciju o Kosovu, a asistira mu i vremešni pravnik sa višegodišnjim iskustvom u spajanju velike Srbije, Rajko Kuzmanović. Aplaudira i političar s problemom za svako riješenje, Nebojša Radmanović, prijetećim prstom kritikujući opoziciju za „izdaju srpstva i ideja Republike Srpske“. A šta za to vrijeme radi Vanja Furtula ?! Osim što se ugodno smješka i Dodiku i ađutantima postavlja pitanja koja kao da su stigla direktno iz centralnog komiteta Dodikove partije, ne radi ništa. Stoga se nameće jasan zaključak da je u toj skandalozno marketniškoj emisiji koja je poslužila samo kao jasna poruka građanima manjeg bh. Entiteta da bez SNSD-a i Dodika RS ne može opstati,  od „partiotske“ novinarke Furtule korisnija bila čak i stolica na kojoj su se ona i SNSD-ovska klika ugodno ljuljuškali puna 2 sata. Naravno, na račun građana, pa čak i onih kojima se od Vanjine nazovi objektivnosti i mokrih snova Dodikove bratije, povraćalo do besvjesti.

Sad kad smo riješili misterij o transformaciji Vanje Furtule od ozbiljne novinarke na državnoj televiziji do partijskog potrčka na partijsko-kriminalnoj dalekovidnici, dođoše vesele i glasne minute da razjasnimo ulogu druge Dodikove šegrtkinje, Tanje Mrđe. Ova pravnica koja je uspjela dogurati čak i do pozicije okružnog tužitelja u Banjaluci, a u historiju će ući po podizanju morbidne, umobolne, besmislene i nadasve pravno neutemeljene optužnice protiv novinara FTV-a, Damira Kaletovića.  Cvokotala je nezadovoljno Mrđa na dan suđenja, u stilu provjerene slalomašice, izbjegavajući neugodna novinarska pitanja, a onda ušla u sudnicu Dodikovog privatnog kadijata i započela erupciju pravnih gluposti bez presedana. Optužila je, podsjećam, tužiteljica Tanja, novinara Kaletovića da je nezakonito snimao obudsmana za ljudska prava, Vitomira Vitu Popovića, dok mu ovaj prijeti metkom u čelo, što je po logici Tanje Mrđe i njenih političkih tudora puno ozbiljniji zločin od direktne prijetnje smrću. Pita se sa čudnim izrazom lica tužiteljica Tanja odkud novinaru pravo da Karadžićevog studenta, Popovića, pita za njegovu prošlost ?! Još je čudnije toj šaci pravnog jada odkud pravo novinaru da snima prijetnju ?!  Ma ne treba zamjeriti maloj Tanjici. Ona samo radi svoj posao, a njen posao je zapravo da se što manje miješa u svoj posao, već da ga prepusti Dodikovim stranačkim dželatima, a ovi dobro znaju koga i kako treba progoniti. Evropa i svijet su sretni što nemaju tužiteljicu Tanju, jer ova ima toliko izopčane pravne standar de se inače ne bi trebali čuditi kad bi  Dodikova vezistica podgila optužnicu i protiv Jevreja jer su ilegalno bili potčinjena rasa i još su se drznuli usprotiviti fašizmu.

To su dakle njih dvije. Tanja Mrđa i Vanja Furtula, dvije osobe od povjerenja koje niti u jednom trenutku neće dovesti u pitanje Dodikov lični, stranački i svaki drugi neugled i koje na taj način planiraju ušićariti koji poen milosti kod njegove kriminaliziranosti, entitetskog premijera i svesrpskog junaka, Milorada Dodik, pa makar to bilo i obraza prljava do neprepoznatljivosti. One su, vjerovatno nesvjesno, postale oličnje najobičnijeg partijskog poltronizma i prodaje vlastite časti za daleko mizernu cijenu.  Ima takvih i u Federaciji, ali ovi se makar trude okitiit lažnom neovisnošću, dok su dvije gore pomenute uz armiju sličnih, naočigled svijetu, Bogu i narodu, pogazile svaki, pa i najmanji životni, profesionalni i lični ideal za tek koju stotinu maraka.

Dakle, Dodik onu sada već epsku : „Ne, ne, ne dolazi u moj san“ na otvaranju Kočićevog zbora nije otpjevao niti jednoj od dvije gore opisane dame.  On to pjeva svim svojim protivnicima, jer Republika Srpska je njegov, prilično mokar, san u kojem ne želi bilo koga ko će dignuti glas protiv jedinog evropskog tiranina i njegovog diktatorskom sistemu koji ugrožava i neprikosnovenost Aleksandra Lukašenka, predsjednika Bjelorusije.  I kad je Dodik uz asistiranje kojekakvih Dušanki, Rajka, Nebojši i ostale sive eminencije SNSD-a, otvorio Kočićev zbor svojim urlikanjem, poručio RS-ovcima da se nikog ne boje, da je tu on da bdije nad njima i nad njihovim entitetom.

Samo slijepac ne vidi da sav taj cirkus ima jedan jednostavan cilj,a  to je od RS-a napraviti privatnu ujdurmu prepunu kiča i lažnog sjaja, poslije kojeg taj entitet samo tone u sve dublji, ideološki mrak.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:15

Facebook komentari

Back to top