BISERI ISLAMSKE ARHITEKTURE: Ovo su neke od najljepših džamija na svijetu (FOTO)

Home

BISERI ISLAMSKE ARHITEKTURE: Ovo su neke od najljepših džamija na svijetu (FOTO)

Islamska civilizacija je iznjedrila niz veličanstvenih građevina a ramazanski dani su savršena prilika da se podsjetimo nekih od njih.

Mesdžidul-Haram

Prema vjerovanju muslimana ovo je prva džamija sagrađena na zemlji. Ona je svakodnevno, a ne samo tokom obreda hadža, stjecište brojnih vjernika iz svih krajeva svijeta. Namaz u Mesdžidul-haramu za vjernike ima posebnu vrijednost. Također, voda Zem-zem izvire u Mesdžidul-Haramu i to je jedna od najkvalitetnijih voda na svijetu.

Plava džamija

Ova džamija je jedna od najljepših u Istanbulu. Ima šest visokih elegantnih munara i građena je od 1609. do 1616. godine. Četverokutnog je tlocrta, ima troja vrata, od kojih se glavna i najveća otvaraju na veliko dvorište. Glavna centralna kupola visoka je 43 metra.

Kristalna džamija

Ova džamija se nalazi u mjestu Kuala Terengganu, u Maleziji. U izgradnji je pored čelika i stakla korišten i kristal, a džamija može primiti 1.500 vjernika. Zvanično je otvorena 8. februara 2008. godine.

Sultan Omar Ali Saifuddin džamija

Ova džamija se nalazi u glavnom gradu Bruneja, Bandar Seri Begawan. Građevina je visoka 52 metra i vidi se iz svih dijelova grada te predstavlja najpoznatiju i najfotografisaniju turističku atrakciju u zemlji. Kupola džamije je obložena zlatom.

Džamija šeika Zajeda

Ovo je najveća džamija u Abu Dhabiju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osma najveća na svijetu. Džamija je službeno otvorena 2007. godine u vrijeme ramazana. Ime je dobila po šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu, osnivaču i prvom predsjedniku UAE, koji je u njoj pokopan.

Imamova džamija u Isfahanu

Biser islamske arhitekture je izgrađen sredinom 17. stoljeća tokom vladavine dinastije Safavida. Smatra se jednim od najljepših primjera iranske arhitekture i uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Gradnja džamija je ujedno obilježila i razvoj Isfahana kao novog glavnog grada Irana.

Asafi džamija

Smještena u mjestu Lucknow, u Indiji ovu džamiju su izgradili šiitski muslimani. Njena gradnja je počela 1783. godine kada je taj region pogođen glađu i lošom ekonomskom situacijom.

Cazin.net

Objavito: Pet, 06/19/2015 - 16:17

Facebook komentari

Back to top