BORCI ISIL-a PRODAJU OTETE TINEJDŽERKE za jednu kutiju cigareta

Home

BORCI ISIL-a PRODAJU OTETE TINEJDŽERKE za jednu kutiju cigareta

Borci Islamske države u Iraku i Siriji prodaju otete tinejdžerke na pijaci bijelog roblja “ponekad tek za jednu kutiju cigareta”, izjavila je specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za pitanje seksualnog nasilja Zainab Bangura.

Ona je tokom aprila posjetila Irak i Siriju i od tada radi na akcionom planu za rješenje problema strašnog seksualnog nasilja koji sprovode džihadisti IS, prenela je agencija AFP.

– To je rat koji se vodi preko tijela žena – rekla je Bangura, koja je do podataka o seksualnom nasilju došla razgovarajući sa ženama i djevojkama koje su pobjegle iz zarobljeništva sa područja pod kontrolom IS, sa lokalnim vjerskim i političkim liderima i prilikom posjete izbeglicama u Turskoj, Libanu i Jordanu.

Džihadisti organizuju pijace sa robljem, na kojima trguju djevojkama otetim tokom novih ofanziva, ali zasad nema podataka o tome koliko ima djevojaka i žena koje džihadisti drže u zarobljeništvu.

–  Oni kidnapuju i otimaju žeme kad zauzmu neko područje, kako bi imali – ne želim to da nazovem sviježim zalihama – ali tako dobijaju nove djevojke – istakla je Bangura.

Džihadisti djevojke ponekad prodaju “za samo jednu kutiju cigareta”, a ponekad za više stotina ili hiljadu dolara, rekla je izaslanica UN i opisala strašno iskustvo nekoliko otetih tinejdžerki, od koje su mnoge pripadnice manjinske zajednice Jazida, koji su meta napada džihadista.

(avaz.ba)

Objavito: Tue, 06/09/2015 - 10:36

Facebook komentari

Back to top