Bosanci u Americi: Razgolićen prekinuo meč (foto + video)

Home

Bosanci u Americi: Razgolićen prekinuo meč (foto + video)


U srijedu, 09.februara 2011. po lokalnom vremenu u 20:00 pred cca 60.000 gledaoca, u saveznoj Americkoj drzavi Georgia grad Atlanta odigrana je medjukontinentalna (Evropa – Amerika) i prva prijateljska utakmica drzavni reprezentacija nase domovine Bosne i Hercegovina, te juznoamerickog vruceg Meksika. Vise desetina hiljada Bosanaca i Hercegovaca je u kolonama auta, kombija, kamiona i aviona pohrlilo na stadion Georgia Dome da vidi fudbalere reprezentativnog nivoa iz svoje drzave. Iz 2.500 i vise milja (preko 4.000 km) stigli su bosanski navijaci iz Boise Idaho, Seattle Washington,Las Vegasa, Californije, te blizi gradova Cikaga, detroita, St.Louisa, Fort Wayne, Utica, Louisville, Dallas, sa Floride, itd.
Dan pred utakmicu, a posebno na sam dan utakmice u gradu Atlanti, a u blizini stadiona navijaci su se zagrijavali za tekmu naoruzani navijackim rekvizitima. Kad su se u predvecernjim satima sjatili na tribine stadiona, orilo je i gorilo. I od Bosanski, ali i od Meksicki navijaca, koji su bili vatreniji i glasniji tacno toliko sa koliko je Meksiko pobijedio BiH – 2:0.
Elektronski i printani mediji u BiH su mnogo i detaljno pisali o utakmici BiH i Meksiko, a kako je domaca novina u Atlanti The Atlanta Journal Constitution (AJC) izvjestila sa utakmice procitajte na sljedecem linku:
http://www.ajc.com/sports/fans-revel-in-mexico-833413.html

VIDJENJE NAVIJACA-GLEDAOCA
Mnogi su davali svoje vidjenje utakmice BIH-Mexico, bilo da su je pratili kao novinari-reporteri, gledaoci pored tv ekrana ili kompjutera. Sada je red da vidimo vidjenje utakmice kroz fotografske objektive gledaoca – navijaca biH reprezentacije koji su bili na tribinama stadiona Georgia Dome 09.februara 2011.god.

12-TI IGRAC BIH

Najintresantniji dio utakmice BiH Meksiko desio se nekoliko minuta pred kraj meca, kada je kompletan stadion gorio od navijanja-smijeha-trubenja. U kratkom prekidu meca za izvodjenje lopte, na travnati teren iz publike je utrcao jedan bosanski navijac, ali  razgolicen (namazan po licu bojama bosanske zastave. u samim gacicama, sa majicom u jednoj, cellular telefonom u drugoj ruci), u slalomu je pretrcao je veci dio terena, dosao do golmana Hasagica da ga pozdravi, a usput malo je “pipnuo”  fudbalsku loptu- vjerovatno da vidi jeli dobro napumpana. Onda je lezerno setajuci krenuo nazad prema tribinama, ka svojoj grupi navijaca. Ali vidjevsi da je dezurni policajac na stadionu krenuo za njim, on se dao u trk prema  tribinama, preskocio je ogradu, i vec umoran se nije uspio podici jer su ga poklopili policajci, svezali (mozda kasnije i obukli), te odveli u sluzbene prostorije – koje niko ne obozava. Poslije ispitivanja pustili su ga, jer po americkom zakonu iako je bio obnazen, nije bio go – gol. Naime, imao je na nogama obucu i carape, a da nije bio obuven zatvorili bi ga i izuli za nekoliko destina hiljada dolara po mnogim optuzbama. “This is America”,  “To je Amerika”, mnogi nasi kazu. Ali, i Bosanac dokaza Amerikancima da je ipak smeker, i d a poznaje zakone drzave u kojoj zivi.
S obzirom da je taj navijac BiH reprezentacije iz Cikaga, kod nasih komsija smo saznali da mu je ime Muhic Sead, a rodom je iz nase Bosanske Krajine pored rijeke Sane. U putu od Cikaga do Atlante, u navijackom deliriju i sali (sad se vidi da je to bila zbilja) okladio se sa svojim drugarima da ce istrcati go na teren stadiona i to za vrijeme utakmice, sto je i ostvario. Ali ne znamo dali je od svojih jarana dobio obecanu nagradu – opkladu. Ako nije,onda to nije fer i sportski, a ako jeste – aferim. Ipak, fudbaleranje igraca i navijanje je zabava i igra za mase – i na terenu, i u gledalistu, i pored TV ekrana i kompjutera. Onda narode izvolite: uživajmo, navijajmo, kritikujmo. “Ljeba i igara, nikad dosta ne osta.”

—————————————————————————————

Kad je dotrčao do golmana BiH reprezentacije Kenana Hasagica, navijac BIH Fanaticosa iz Cikaga Muhic Sead je rekao: ” Daj mi Keno loptu da zabijem Meksima gol!!!!!

SEHAD MUHIĆ JE NAPISAO KRATKU PORUKU SVOJIM PRIJATELJIMA NAVIJACIMA BIH FANATIKOSIMA:
“Samo da se izvinim sto kasno vam se javljam…Hvala najljepsa na komentarima….Pozzz iz Chicago za BHF Chicago …… Bosna Bosna Bosna…..gggooooo……Nije nikakva kazna bila i nisam u zatvor iso, jadino su mi zabranili na stadion. Zelim vam puno srece i zdravlja u zivotu… Sehad Muhic….

Napisao “Aga iz Cikaga” – Izo Dizdar, a fotografisali: Hasim Orucevic, Senad-Neno Dizdarevic, Kajdic Irfo i Rifeta, Ogresevic Rasim, ………

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:32

Facebook komentari

Back to top