Bosanska Krupa: Bivši direktor Raiffeisen banke olakšao klijente za 240.000 KM pa pobjegao u Sloveniju

Home

Bosanska Krupa: Bivši direktor Raiffeisen banke olakšao klijente za 240.000 KM pa pobjegao u Sloveniju


Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Elvira Mahmića, bivšeg direktora Raiffeisen banke Bosanska Krupa, zbog počinjenog produženog krivičnog djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Mahmić je kao direktor ove banke iskoristio službeni položaj i 16. maja 2008. godine od klijenta Mevlude Hadžipašić preuzeo 70.000 eura kako bi ovaj novac položio na njen štedni račun. On je, međutim, izvršio prevaru i umjesto da položi novac u trezor, zadržao je novac za sebe pa je ovaj iznos Raiffeisen banka nadoknadila klijentu.

Mahmić je 12. juna iste godine od klijenta banke Muje Hadžipašića primio novac od 100.000 KM kako bi ga uplatio na račun DOO “Elektromehanika” Sarajevo i izdao uplatnicu Hadžipašiću, ali novac nije proknjižio niti ga predao u blagajnu, nego ga je prisvojio. I ovaj iznos Raiffeisen banka namirila je oštećenom klijentu.

Optuženi Mahmić je oštetio još jednog klijenta Raiffeisen banke, Salka Bećirevića, tako što je 15. jula 2008. godine naredio blagajnici Hamdeli Šehić da sačini nalog za isplatu 74.006 KM s Bećirevićevog štednog računa i nalog za uplatu ove sume DOO “Elektromehanika” Sarajevo slagavši joj da su klijenti Mujo Hadžipašić i Salko Bećirević kod njega u kancelariji. Potom je falsificirane potpise dvojice klijenata na nalozima predao blagajnici Šehić, koja ih je proknjižila.

Time je DOO “Elektromehanici” Sarajevo Mahmić pribavio nezakonitu korist od 74.006 KM, a oštetio klijenta Salku Bećirevića, kojem je Raiffeisen banka namirila štetu.
Nezvanično, Elvir Mahmić je pobjegao iz BiH i nalazi se u Sloveniji.

 

Dnevni Avaz

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 18:33

Facebook komentari

Back to top