Bosanski Cirkus Kolorado

Home

Bosanski Cirkus Kolorado


Malo je onih koji nisu čuli pjesmu Nervoznog poštara, “Cirkus Kolorado”.

Ali,jeste li znali da taj cirkus već duže vrijeme, u Bosni izvodi predstave? Doduše nije to onaj isti cirkus iz pjesme, to je neki novi, moderniji, Bosanski”Cirkus Kolorado”. U tom našem, Bosanskom “Cirkusu Kolorado”, svakakvih brete životinja ima. Nastupaju u areni zvanoj Bosanska stvarnost i izvode predstave od kojih insanu zastane dah.

U tom našem,Bosanskom “Cirkusu Kolorado”, slonovi i majmuni sjede u udobnim foteljama, izvode vratolomije u skupocjenim limuzinama, i u svojim predstavama odlučuju o ljudskim životima. U areni zvanoj Bosanska stvarnost,u našem “Cirkusu Kolorado”, slonovi i majmuni odjednom nestanu iz arene i, nevjerovatno ali istinito, uspiju potrošiti po nekoliko miliona maraka na “službena” putovanja i, zamislite kako je to uhodana tačka, dok se vrate nazad u arenu čeka ih još pet do deset hiljada maraka slonovske i majmunske plate i raznih benificija, pa kako ko od njih zagrabi.

Vjerovatno znate i to, da se u originalnoj verziji “Cirkusa Kolorado”, pojavljuje i nekakva tetka na trapezu, u Bosanskom “Cirkusu Kolorado” ima trapez-nema tetke .Da da, nema tetke, ali zato ima na stotine hiljada tetkica, koje skrušeno sjede u publici i mirno gledaju kako slonovi i majmuni u areni zvanoj Bosanska stvarnost, izvode tragi-komične predstave sa njihovim životima.

U originalnoj verziji “Cirkusa Kolorado” čujete i nježni dječiji glasić. U Bosanskom “Cirkusu Kolorado”, glas djeteta nećete čuti. Nema djece čak ni u publici jer cilj predstave koju slonovi i majmuni izvode, nije vraćanje osmijeha na dječija lica, u Bosanskom “Cirkusu Kolorado”, svakodnevno umiru djeca i gube se bitke sa opakim bolestima jer se često, ne uspije skupiti dovoljno sredstava za liječenje, a stotine hiljada tetkica, sa tribina nijemo posmatra kako se slonovi i majmuni po areni zvanoj Bosanska stvarnost, vozaju u udobnim limuzinama.

I taman kad insan pomisli da je predstava pri kraju,da će Bosanski “Cirkus Kolorado” sklopiti šatore a životinje biti vraćene u kaveze gdje im je i mjesto, otvori se biletara zvana Izborna godina. I opet, po ko zna koji put, na stotine hiljada tetkica aplaudiraju istim slonovima i majmunima i opet im, po ko zna koji put, omoguće da izbjegnu kaveze i da i dalje, izvode vratolomije sa ljudskim životima, u areni zvanoj Bosanska stvarnost, Bosanskog “Cirkusa Kolorado”.

Piše: Bekir Bajramović

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:35

Facebook komentari

Back to top