BRANKO TODOROVIĆ, PREDSJEDNIK HELSINŠKOG KOMITETA RS: Izvještaj ministra Čađe o vehabijama je površan, neozbiljan i smiješan

Home

BRANKO TODOROVIĆ, PREDSJEDNIK HELSINŠKOG KOMITETA RS: Izvještaj ministra Čađe o vehabijama je površan, neozbiljan i smiješan

Sramna informacija ministra unutrašnjih poslova RS Stanislava Čađe da je "u 14 općina RS zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta", kao i da se "pod krinkom lova i pčelarstva obučavaju za rukovanje oružjem", izazvala je zabrinutost Helsinškog komiteta za ljudska prava RS.

- Izvještaj na prvi pogled nije samo površan i neozbiljan nego je u nekim dijelovima i smiješan. Tu mislim na dijelove koji govore o nekakvim osmatračnicama i da pčelarstvo nekome služi kao maska za špijuniranje i osmatranje - kaže za "Dnevni avaz" predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava RS Branko Todorović.

Prema njegovim riječima, ono što, također, zabrinjava jeste pitanje u kojoj je funkciji dokument objavljen u javnosti.

- Izgleda da je njihova prvorazredna namjera da i ovako loš odnos prema povratnicima podignu na još viši nivo prije svega prema Bošnjacima i da se povratnici, koji su svih ovih godina bili diskriminisani, ponovo suoče s podrozenjem i neprihvatanjem, pa čak i s vrlo ozbiljnim potencijalnim rizicima, jer su neki ljudi u izvještaju i imenovani - ističe Todorović.

Ne treba zaboraviti, dodaje Todorović, da je MUP RS sličan dokument plasirao prije nekoliko godina, kada je grupa povratnika iz okolice Dervente bila optužena za lagerovanje oružja, što se vrlo brzo pokazalo netačnim.

- Ovakvi izvještaji institucija RS ne samo da krše ljudska prava povratnika nego ruše i njihovu egzistenciju i sigurnost. Imamo apsurd, jer MUP RS trebao bi garantovati bezbjednost svakom građaninu RS, a on radi na njihovom ugrožavanju. To je neprihvatljivo. Očekujemo da Vlada ili Narodna skupština RS reaguju, jer ovakva praksa je nedopustiva. Očekujem i da se oglasi ministar Čađo, jer je sve ovo opasno i, u najmanju ruku, skandalozno - naglasio je Todorović.

- Nažalost, u BiH imamo nestabilnu situaciju i svjedoci smo da s vremena na vrijeme, a u cilju dnevnih politika i prikrivanja ekonomskih problema, politički vrhovi često kreiraju ovakve ili slične afere koje će pažnju javnosti odvratiti s egzistencijalnih problema građana - kaže Todorović.

 

depo

Objavljeno: Wed, 07/12/2011 - 17:20

Facebook komentari

Back to top