DA UMJESTO NOSA RASTE ŠTA DRUGO,BILI BI NAJKURATIJA NACIJA NA SVIJETU

Home

DA UMJESTO NOSA RASTE ŠTA DRUGO,BILI BI NAJKURATIJA NACIJA NA SVIJETU


Što insan može imati čudnih snova,to je za nepovjerovati.Nije baš da sam od onih tipova što vjeruju u snove,ali znaju me prepasti ili opteretiti.Eto,neku noć spavam i odjednom mi na san dodje rahmetli Pinokio.Kako to obično u snovima biva,on fin,lakiran, od fine jelovine,onaj nos dugačak,našiljen,ma k’o glumac.Ja ga gledam i razmišljam,Bože finog djeteta,šteta ovako mlad, a ode.Kaže on meni:”Dragi Kenane,ja sam mog’o slagati,ali što se kod vas laže,Bože sačuvaj”.

PIŠE: KENAN ALAGIĆ

Kontam,haj Pinokio nemoj sad i ti zajebavatim ,pa da se kod nas toliko laže,svi bi imali noseve i veće nego ti.To je sad tebi krivo što ti ne znaš kuda ćeš sa tim nosom,pa svaljuješ na nas.Pa,zar nije tako ?
Je li ikom od naših odabranih vođa narast’o veliki nos kad su nam rekli,a i sada kažu, da živimo u jedinstvenoj,cjelovitoj i nedjeljivoj BiH.Nije.Znači ljudi ne lažu.Je li ikom narastao nos kad su nam rekli da ćemo biti mala Švicarska i jesti zlatnom kašikom? Nije.Je li se kod nas jelo zlatnom kašikom ?Jeste.Kad je saudijski kralj dolazio u Sarajevo,čovjek je sebi ponio zlatnu kašiku da jede.

Kontam ja u sebi,da mi se samo probuditi,sram me ko kurve da se raspravljam sa djetetom od drveta,bojim se dokazaće mi da i ja lažem,pa šta ću.Kuda ću ja sa nosom,majko mila.Da barem šta drugo naraste.I sreća probudim se.Pijem kafu i razmišljam o snu.I sad kad god krenem kuda gledam ljudima u noseve.

Jer,pazi,ima tu nešto.Nije ni Pinokio budala.
Samo, skont’o sam šta je kod nas.Kod nas kad lažeš ne raste ti nos,već ti raste račun na banci,raste ti ugled i položaj u društvu.Jer,ipak laže se.Ne bih da me Pinokio čuje,ali upravu je.

Laže te prodavačica u trgovini da je krug frišak,a star tri dana.Laže te meteorolog kakvo će biti vrijeme.Ja sam ih slušao pa otišao u Švedsku obučen kao da ću na ekspediciju na Grenland,skuhao se,čudili mi se i Šveđani.Laže te žena da je dijete tvoje,iako je malo tamnoputo.Kaže jela puno čokolade u trudnoći i pretjerala sa solarijem.Laže te cura kad kaže da boljeg nije imala.

Lažu te kad kažu da smo bolji od Portugala i da nismo imali sreće.Lažu kad kažu da su napravili više asfalta nego komunisti za 40 godina.Lažu kad kažu da je Dodik socijaldemokrata.Lažu kad kažu da Tito nije Josip Broz već neki ubačeni Rus.Dabogda ubacili još onakvih.Lažu te kad kažu da je Pinokio lagao pa mu narastao nos.Lažem i ja da sam sanjao Pinokia.Pa,ja sam stari konj da to sanjam.Djeca u ovoj zemlji sanjaju.A mi ih lažemo.

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 00:01

Facebook komentari

Back to top