Direktor Radija Bosanska Krupa krivotvorio diplomu

Home

Direktor Radija Bosanska Krupa krivotvorio diplomu

Policijska uprava Bosanska Krupa ove godine provela je istragu o prijavi da direktor Javne ustanove Radio Bosanska Krupa (RBK) Ademir Mesić ima krivotvorenu diplomu.

Sudski proces

Ova policijska uprava 11. februara uputila je Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krivotvorenje isprave, a istragu u ovom predmetu vodi kantonalni tužilac Muhamed Budimlić.

Slučaj se počeo odmotavati 2012. godina nakon konkursa za direktora JU Radio Bosanska Krupa na koji se, osim Mesića, javio i Edin Bratić, magistar političkih nauka. Bratić je, inače, u sudskom procesu zbog otkaza koji mu je iz Općine dao aktuelni načelnik Armin Halitović (SDP).

Budući da je na prethodnom konkursu za mjesto direktora Centra za kulturu, obrazovanje i informiranje Bratić odbijen, a u tu stolicu zasjeo je Omer Sulejmanović s višom drvnom školom, ovoga puta je odlučio provesti „internu istragu“.

– Saznao sam da moj protukandidat nikada nije završio fakultet, a u Općini je ovjerio diplomu bez originala. Ovo saznanje prenio sam i ranijem Upravnom odboru Radija. Svoje sumnje sam prijavio Odjelu kriminalističke policije PU Bosanska Krupa. Nakon istrage utvrđeno je da je Mesić studirao u Zagrebu prije rata, ali da nije završio fakultet – kaže Bratić.

Program rada

On je o svemu obavijestio općinskog načelnika Halitovića, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg te sekretara Općinskog vijeća (OV) Bosanska Krupa. Za to vrijeme na OV usvojen je Program rada RBK.

Diploma nestala u ratu?

Komentar smo tražili i od direktora Radija Bosanska Krupa Ademira Mesića koji nam je kazao da je 27. oktobra 1987. u Zagrebu završio Fakultet proizvodno-tehničkog obrazovanja, to je danas Smjer informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF).

– Originalna diploma koju sam donio u Bosansku Krupu nestala je u ratu. Iz Zagreba sam dobio potvrdu o završenom fakultetu, ali se provjerom policije ispostavilo da je to broj diplome druge osobe. Sve sam to rekao i policiji, a nadležnima prepuštam da rade svoj posao – tvrdi Mesić.

avaz

Objavito: Sat, 04/04/2015 - 07:51

Facebook komentari

Back to top