Đe ba zapelo?

Home

Đe ba zapelo?


Nano, ooo nano,evo,zap’o nas Portugal.“ „Ma šta zapelo jebo ti pas zapinjalo, znala si se udati a ni k’umpir ne znaš oguliti, ama odapinji kako znaš, ja ‘vako stara ne ustajem. Sad ćeš još reći da ne znaš ni horoza očerupati?“

„Ma ništa nano, dobro te je, ja veća budala kud išta reče“, odbrusi snaha i pojača radio da ne čuje staro, gluho „čeketalo“.

Piše: Bekir Bajramović/cazin.NET


A i ja ‘nako kontam: pa šta ako nas je zap’o Portugal? Slušam priče, kao: prije par godina Portugal nas pregazio, prije par godina su nas razbili…Pa je’s, fakat, ali prije par godina onaj Ramin čemigan piš’o u gaće, hudi Ramo samo za pelene radio al’ to je bilo prije par godina. Viđaj ga sad, Boga mi pravi momak, zemlju bi sa njim razbio. Godine čine svoje, pogotovo kad se raste i stasa na brzaka.

„Ogulili“ o mi Francuze k’o snaha krompir. Očerupali ih k’o nane horoza. Al’ nisu to ovi naši horozi. To su ti moj brete, pijetlovi i to ne bilo kakvi. Francuski pijetlovi su to, ejj. Pa logično je što nam nisu dozvolili da od njih još i pirjan napravimo, ma neka su i Zmajevi, al’ upasti onako odvažno u Francuski kokošinjac i od onakvih pijetlova koke živičarke napraviti, ma ne smije to Europa dozvoliti. Bili su oduzeti od straha jer bitku poput one, odavno nisu u svom kokošinjcu vidjeli. Nisu znali ni đe su ni šta su, a onda se jedan horoz dosjeti, zahavrlja na po’ igrališta, spretno prhne tako da mu je kljun up’o u onaj šesnesterac i nema brale. Dovoljno da onaj smrad puhne u pištu, dabogda čitav život na guzicu ‘nako svir’o.

Ma neka. Njihove kokice će sjediti na jajima i čekati to prvenstvo, a Zmajevi će opet u bitku. Zap’o nas Portugal? Pa šta? Ionako nije važno ko nas je zap’o, jer zapašće nas opet i neki sudija koji i na usta i na guzicu svira.

Ama neka. One noći, cijeli svijet je vidio kako su Bosanski Zmajevi naglo porasli. One noći je i cijela Bosna, one noći je i narod ove napaćene zemlje kojoj godinama na daju da diše, na tren zaboravio korumpirane političare, na tren zaboravio na poskupljenje struje, zaboravili svakodnevne brige i svi ko jedan disali, očiju uprtih u Bosanske Zmajeve. One noći, jedino je važno bilo da struje ne nestane. Hvala vam zbog toga, Bosanski Zmajevi.

Možda nećemo imati sreće ni sa Portugalom, možda će francuski pijetlovi i osvojiti prvenstvo ali zapamtite jedno: Taj pehar, kojeg ćete možda u svojim kljunovima držati, još od one noći, pripada Bosanskim Zmajevima.

 

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:08

Facebook komentari

Back to top