Dođu, tako, vremena…

Home

Dođu, tako, vremena…


Ako se po jutru dan poznaje, a po početku jeseni njen nastavak, nema sumnje da ćemo svjedočiti vreloj političkoj jeseni u općini Cazin. Tema mjeseca, ako ne i godine, dakako je izmještanje spomenika borcima palim u borbi protiv neonacističkog agresora i spomenika Patriotskoj ligi koja je povela otpor općine Cazin protiv, opet neonacističkog okupatora, samo 50 godina kasnije. Zvanično obrazloženje -  spomenike izmještaju jer smetaju. Kako i kome smetaju i kako je moguće da ne postoji rezervni plan u projektu, ostaje misterij.

Piše : Faruk Ajdinović

Puno se zvanih i nezvanih odazvalo na ovu temu. Među njima mnogo onih koji o historiji općine Cazin imaju pojma taman koliko i krava o tajlandskom boksu, što ih, baš kako to obično i biva u Cazinu, nije spriječilo da sipaju svoje ideološke doskočice uglavnom ih potpisujući sinonimima. U tim kukavičkim tekstovima ljudi-sjena, primjetih zanimljivu činjenicu da njihovi autori riječi poput „čaršija“ i „urbano“ smatraju vulgarnim i uvredljivim, pa nastavljaju u maniru najstrašnijih propagandističkih piskarala (što u krajnjem slučaju i jesu) sa nezaustavljivim etiketiranjima poput „čaršijanersko-komunistički“ i slično, a sve poentira kad uvaženi autori, na opće oduševljenje onih kojima su na platnoj listi, moj, vaš i naš grad nazivaju kasabama, smrdljivim varošima.  No, nije to ni toliki problem. Uvijek će biti onih koji će, ne potpisujući se pravim imenom dakako, imati štošta za prigovoriti iz prikrajka. Prava tragedija cijele ove priče je naše poznavanje historije i vlastiti odnos prema istoj. Dok god mladi ljudi spomenik antifašistima smatraju spomenik „bezbožnim komunistima“, dok vlasti ljude koji su prvi krenuli u podizanje otpora naroda cazinske Krajine nazivaju  „nekulturnim pojedincima“, biće potpuno jasno da bolji Cazin i bolju budućnost, takvi kakvi smo, ni ne zaslužujemo.

Nisam stručnjak za pitanje spomenika i nisam hrabar da kao neke stranačke figurine ulazim u, pravnim rječnikom rečeno – meritum stvari, ali kao laik vidim da se cijela ta priča mogla i puno sretnije riješiti u interesu prije svega, građana i njihovih osjećaja prema gradu u kom su rođeni.  Mene će biti jako teško uvjeriti da neko, ko radi po zakonu, svoje poslove obavlja u najmrklijem mraku kad se na ulici uglavnom sreću jedino oni na povratku iz razno-raznih kriminalnih pohoda.  Također, teško ću povjerovati u sve ono što je izvjesni gospodin konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika, mrtav-hladan, u formi cjelovečernje ispovijedi ispričao u kamere pojedinih slobodarskih medija općine Cazin. Podsjetit ću, dotični je ( uz upotrebu konsturkcije „Malo je puno reći“ na koju su se vjerovatno svi iole pismeniji građani uhvatili za glavu ) konstatitrao kako su ono za što smo mislili da su spomenici zapravo „takozvani spomenici“, a da je jedini pravi spomenik zgrada Općine Cazin. E pa ja javno postavljam pitanje pomenutom konzervatoru – zašto se dozvolili da se jedan tako vrijedan spomenik ( zgrada općine ) devalvira na onakav način godišnjim fasadnim radovima zbog kojih više liči na zgradu izgrađenu lani nego na nešto iz austrougarskog perioda ? Nakon toga, uvaženi konzervator briljira kazavši kako spomenici antifašistima koji su, da napomen neupućene, spasili Cazin od sudbine ustaške kolonije, zaklanjaju pogled na zgradu općine Cazin ? To vam je kao da kažete da spomenik antifašistima u Rusiji zaklanja pogled na katedralu Svetog Vasilija. Da nije tragično i na rubu očaja, bilo bi urnebesno smiješno.

Nakon toga mi nije bilo jasno : zašto iko pita neki tamo kantonalni zavod kad je ministar nauke,kulture i sporta rekao da izmještanje spomenika nije dozvoljeno ?!  Zar nije federalni nivo uvijek bio iznad kantonalnog, a federalno ministarstvo se uvijek više pitalo od raznih fiktivnih zavoda koji su uspješno se ne miješajući u svoj posao, srozali stanje spomenika kulture u USK sveli na nivo ruševina ?! No, bilo kako bilo, unatoč protivljenjima organizacija direktno uključenih u to pitanje, spomenici su izmješteni i premješteni na potpuno neuateničnu lokaciju. Skriveni duboko u sjeni borova na mjestu na kojem bi, ako se dozvole radovi na mjestu spomenika I kategorije, trebao biti izgrađen novi cazinski park, spomenici historiji ovog grada svjedoče o tome gdje se on trenutno nalazi.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:03

Facebook komentari

Back to top