Do 16 sati na slovenskim izborima glasalo 48,5 posto glasača

Home

Do 16 sati na slovenskim izborima glasalo 48,5 posto glasača


 

LJUBLJANA - Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji do 16 sati popodne glasalo je 48,5 posto registriranih birača, objavilo je slovenska državna izborna komisija, koje je zbog problema s glasačkim listićima u Tržiću produljilo izbornu šutnju za jedan sat, koliko će duže biti otvorena i birališta u tom mjestu.

Odaziv birača do 16 sati nešto je bolji nego na redovitim parlamentarnim izborima prije tri godine, kada je tri sata prije zatvaranja birališta glasovalo 46 posto birača. 

Najveći odaziv birača do 16 sati bio je u ljubljanskoj općini Centar, najmanji u općini Maribor. 

Državna izborna komisija odlučila se za produžavanje izborne šutnje u cijeloj državi za jedan sat zbog zapleta u općini Tržič, gdje će zbog nestanka 100 glasačkih listića birališta biti otvorena do 20 sati. 

U toj je općini u jutarnjim satima ustanovljeno da je iz sjedišta izborne komisije preko vikenda "nestalo" 100 glasačkih listića, za koje se još ne zna jesu li zagubljeni ili možda ukradeni, a policija istražuje okolnosti tog incidenta. Zbog toga su birališta jedno vrijeme bila zatvorena pa je odlučeno da će birači u toj općini glasovati jedan sat duže, odnosno do 20 sati. 

Predstavnik državne izborne komisije Anton Gašper Frantar izjavio je popodne na konferenciji za novinare da je zbog događaja u Tržiču, gdje će 23 birališta biti otvorena i poslije 19 sati, donesena odluka o produžavanju izborne šutnje s 19 na 20 sati. To je odlučeno kako objava prijevremenih rezultata s ostalih birališta u državi ne bi djelovala na birače u općini Tržič. 

To znači da će državna izborna komisija tek u 20, umjesto u 19 sati, objaviti rezultate glasovanja birača koji su protekle sedmice zbog izbivanja iz mjesta boravišta svoje glasove dali prijevremeno, u sjedištima općinskih izbornih komisija. Isto će se tako tek u 20 sati objaviti i rezultati tzv. izlaznih anketa sa birališta po cijeloj državi koje i prije objave službenih rezultata daju s velikom mjerom sigurnosti naslutiti ko je izborni pobjednik. 

(Vijesti.ba)

 

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 00:11

Facebook komentari

Back to top