DOBIJA STATUS POSMATRAČA: Hrvatska u petak postaje pristupajuća zemlja EU-a

Home

DOBIJA STATUS POSMATRAČA: Hrvatska u petak postaje pristupajuća zemlja EU-a


Hrvatska će u petak u Bruxellesu potpisati Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji, čija će punopravna članica postati 1. jula 2013., a u međuvremenu će imati status posmatrača, a umjesto kandidatskog statusa dobit će status pristupajuće zemlje Unije.
   
Historijski potpis u ime Republike Hrvatske u petak ujutro u Bruxellesu na pristupni ugovor će staviti hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica. Za svečanost potpisivanja predviđeno je sat vremena, od 9.30 do 10.30, a nakon toga 10 minuta za zajedničko fotografisanje.
   
Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Evropskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta
Jerzya Buzeka te Josipovića i Kosor.
   
Odmah nakon fotografisanja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.
   
Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. jula 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.
   
Do tada će hrvatski predstavnici sudjelovati u radu evropskih institucija kao posmatrači. Tokom procesa ratifikacije Hrvatska će biti informisana i konzultirana o novim zakonima koji se budu donosili u EU-u i u tom razdoblju moći će dati svoj doprinos u oblikovanju tih zakona i propisa.
   
Hrvatski veleposlanici u trećim zemljama bit će pozivani na sastanke svojih kolega iz 27 zemalja članica.
   
Nakon ulaska u članstvo, Delegacija EU-a u Zagrebu postat će predstavništvo Evropske komisije, budući da su delegacije diplomatska predstavništva u trećim zemljama, a Hrvatska će biti dio Unije.
   
Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika Europske unije i na hrvatskom, koji od 1. jula 2013. postaje 24. službeni jezik Unije.
   
Potpisuju se dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usaglašeno tokom pregovora.
   
Nakon potpisivanja, Ugovor trebaju ratificirati sve zemlje članice EU-a, a u Hrvatskoj će se o ulasku u EU izjasniti građani na referendumu. U Ugovoru se navodi da je rok za predaju ratifikacijskih isprava vladi Republike Italije, koja je depozitar ugovora, 30. juna 2013., a ulazak u članstvo predviđen je 1. jula 2013.
   
Hrvatska će tako postati 28. članica Evropske unije.
   
Ugovor o pristupanju rezultat je pregovora koji su trajali pet godina i osam mjeseci - od otvaranja 3. oktobra 2005. do zatvaranja zadnjih poglavlja 30. juna 2011. Pregovori su se vodili u 33 poglavlja, tematske cjeline u kojima se kandidatska zemlja mora uskladiti s pravnom stečevinom Evropske unije.
   
Postoje još dva poglavlja - Institucije (34) i Ostala pitanja (35) - o kojima se ne pregovara.
   
U poglavlju 35 utvrđeno je da će se pratiti hrvatsko ispunjavanje obveza do ulaska u punopravno članstvo. Evropska komisija će provoditi uobičajeni nadzor kakav se provodio i u ranijim slučajevima kroz ispunjavanje monitoring tablica. U proljeće sljedeće godine Komisija će objaviti monitoring tablice za tri poglavlja, kojima će se posvetiti najviše pozornosti - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno takmičenje i Pravda, sloboda i sigurnost. Na jesen sljedeće godine bit će objavljeno Cjelovito izvješće o monitoringu, a na proljeće 2013. ponovno o tri najvažnija poglavlja.
   
U poglavlju 34. definisano je sudjelovanje hrvatskih predstavnika u tijelima EU-a, a hrvatski jezik s danom ulaska u EU postaje službeni jezik EU-a.
   
Najteža poglavlja u pregovorima bila su Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno takmičenje (8), a među zahtjevnim poglavljima bila su i ona o poljoprivredi, okolišu i ribarstvu.
   
U poglavlju 33. Finansijske i proračunske odredbe dogovoreno je, a što je sada dio Ugovora o pristupanju, da će Hrvatskoj za prvih šest mjeseci članstva, u drugoj polovini 2013., biti stavljeno na raspolaganje okvirno oko 800 miliona eura, s tim da se ti iznosi ne mogu povući odmah nego kroz duže vremensko razdoblje jer se većina projekata provodi više godina.
   
Hrvatska će za prvih šest mjeseci članstva u evropski proračun uplatiti 267,7 miliona eura, iz čega proizlazi da će za jedan euro koji uplati dobiti tri eura nazad.
  FENA

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 09:12

Facebook komentari

Back to top