FARUK AJDINOVIĆ: Crni dani u Sivom domu

Home

FARUK AJDINOVIĆ: Crni dani u Sivom domu

Šest maraka i sedamdeset konvertibilnih feninga je novac kojeg jedan, usudim se reći i dobar, dio građana ove zemlje nema, a drugi dio može navesti hiljadu i jedan bolji način da ga potroši nego da ga, kao RTV pretplatu, uplati Javnom RTV servisu BiH. Naprosto je prirodno da građani ne plaćaju nešto što kvalitetom programa ne zadovoljava njihove interese, kao što je postalo i prirodno da, umjesto da se prihvate posla, iz FTV-a, RTRS-a i BHT-a, samo znaju jaukati i kukati kako ih niko ne voli.

Piše: Faruk Ajdinović

Onog crnog i nesretnog 16. maja prošle godine, kad je otprilike polovina teritorije BiH bila pod nabujalom Savom, Bosnom i Drinom, neko ko nije imao pristup internetu ili relevantnijim, ozbiljnim tv programima poput onog medijskog giganta - Al Jazeere Balkans, mogao je pomisliti kako se u našoj zemlji ne dešava ništa spektakularno. Federalna televizija je, o trošku naših šest maraka, u dramatičnim momentima u kojima su se građani BiH bukvalno gušili u vodi, emitovala reprizu dvije godine starog, preskupog hrvatskog kulinarskog tv programa - Masteršef u kome je nekoj tetki podgorjela „pašticada“, pa je sve bilo silno dramatično i potresno. Dva  su dana trebala gospodi iz Sivog doma da se dozovu, da nas krenu informisati, a kad su i krenuli, bolje da nisu, jer su uglavnom biflali agencijske vijesti ili ono što saznaju od Al Jazeere. To je samo jedan primjer kako radi, ili bolje reći, ne radi ono što se pretvara da je „servis svih građana“, a zapravo (uz izuzetak BHT-a), jeftina politička medijska nakaza koja se dobije u paketu sa osvajanjem vlasti na izborima.

A šta ćete nam vi ?!

Ovih dana se, opet o trošku naših šest maraka, u eter Federalne televizije progurala i neka Daniella Mijatović za koju je procijenjeno da je lijepa, pa su je automatski smjestili da vodi, ni manje ni više, nego sportski prilog. Uši su krvarile dok je Daniella govorila o „Daaaamiru Đumhuru“, „banjaluĆkom kluPu Borcu“, „Netsima našeg Mirze Talatovića“, ali to nije pokolebalo njenog urednika, Avdu Avdića, da nastavi sa promovisanjem ovog dikcijskog i svakog drugog slash horora. Ako FTV očekuje da će bilo ko, draga srca, za Danielline oči boje srne, velike i crne, i dikciju Orke dati šest maraka, grdno se vara, kao što se vara i ako misli da građani ove zemlje imaju viška para, pa naprosto požele da ga daju tv kući koja program puni hrvatskim produkcijskim smećem - Larinim izborima, Bakljama Ivanjskim, Našom malom klinikom, ili ga puni repriziranjem Izeta Fazlinovića, Boljeg života ili, kad baš nema ništa, Partizanskom eskadrilom ili Bitkom na Sutjesci. Postavlja se, zapravo, pitanje kome treba takav javni servis ?! Kome treba servis kojeg oni amateri sa Face TV-a, zajedno sa kreštavim Marjanom, preveslaju za prijenose utakmica reprezentacije ? Kome treba servis koji nema para da učestvujemo na Euroviziji ? Televizije koje nemaju nijedan jedin ozbiljan kviz, lincenciran program, noviji film, debatnu emisiju ? Televizije u koje se, čast izuzecima, zaposlilo sve nepismeno, nekulturno i nevaspitano što je u Sarajevo došlo u zadnjih dvadeset godina, pa živog čovjeka naprosto zaboli glava od nadobudnih, šupljikavih voditeljica koje se do pola emisije svađaju s gostima, a od pola i sa samima sobom.

Nepodnošljiva skupoća emitovanja

Šest maraka je puno previše za takav javni servis, za takvu, prije svega Federalnu televiziju koja nas, svoje pretplatnike, časti „ekskluzivnim“ intervjuom sa Vojislavom Šešeljem.  Građani to ne žele plaćati, jer prirodno shvataju da se njihov novac ne podrazumijeva i da ga javni servisi moraju zaraditi.  Ako glavešine koje ovako gubitaški i nesposobno rukovode našim javnim servisom misle nekako spriječiti financijski krah uzrokovan potpunim bojkotom rtv pretplate od strane građana, onda im valja malo i raditi, a ne samo sjediti u Sivom domu sa kalkulatorom u rukama, i računati -  koliko su ovog mjeseca u gubitku, koliko puta još emitovati Izeta Fazlinovića prije nego se izliže vrpca VHS kasete i koliko će godina proći prije nego Daniella Mijatović, svršenica fakulteta za novinarstvo u akademskom Travniku, uspije sastaviti rečenicu koja ne zvuči kao vježba kod logopeda.

Dotad neka sebi puste reprizu onih godina kad su svi plaćali rtv taksu. Kad su im reprize tako prirasle za srce.

Objavito: Čet, 05/28/2015 - 22:15

Facebook komentari

Back to top