FARUK AJDINOVIĆ: Zakasnili smo. Naše vrijeme je isteklo.

Home

FARUK AJDINOVIĆ: Zakasnili smo. Naše vrijeme je isteklo.

U petak, na samom početku fudbalske utakmice između Bosne i Hercegovine i Izraela, grupa navijača reprezentacije BiH, odlučila je da našem reprezentativcu, Ognjenu Vranješu, u momentima dok se trudi sustići protivničke napadače, pošalje jasnu poruku - „Ognjene, zakasnio si. Tvoje vrijeme je isteklo“. Tužna je to i tragična slika kojim smo se još jedanput osramotili pred svijetom i, još gore, pred nama samima.

                                                                                                                                         Piše: Faruk Ajdinović

Povod ovom svojevrsnom lovu na Ognjena Vranješa je nešto što je ovaj rođeni Banjalučanin istetovirao na svojoj ličnoj nadlaktici, a isprva je podsjećalo na granice bh. entiteta - Republika Srpska. Vidjevši da su reakcije javnosti i više nego negativne, defanzivac je, valjda prirodno, pobjegao u defanzivu, ispravivši dejtonski entitet u sliku sata. Ni to posipanje pepelom,  a pokazale su to prve minute zeničke utakmice, nije bilo dovoljno da udobrovolji navijače po zanimanje, koji su ga, u trenucima vrlo važnog sportskog okršaja, odlučili demoralisati, uvrijediti, poniziti, izbaciti iz takta i tako, neposredno ili posredno, stvoriti probleme reprezentaciji BiH. Postoji nekoliko problema u cijelom ovom skandalu koji je to postao samo zato što se desio pod ovim čemernim bosanskim nebom. Prvi od njih je fenomen o kome sam već pisao prije par godina, a koji se odnosi na potrebu da gubitnički mentalitet, lične neuspjehe i generalno percipiranje sadake kao pobjede u ovoj zemlji, liječimo na fudbalskim, rukometnim i košarkaškim reprezentativcima, vodeći, valjda nezadovoljni vlastitim, njihove živote.  Mi, za razliku valjda od čitavog civilizovanog svijeta, u reprezentativcima ne gledamo profesionalne sportaše, već nacionalne heroje koje ćemo, ako sami ne žele stati, mi svojim prekorima ugurati u patetične patriotske urneke. Drugi problem je naše licemjerje koje je valjda jedino što je još preživjelo sve krize u ovoj zemlji. Zašto je Adem Ljajić, sandžački fudbaler, u dresu reprezentacije Srbiji koji zbog spominjanja pravoslavnog Boga u himni „Bože pravde“ ne pjeva istu, junak otpora, a Ognjen Vranješ koji istetovira nešto što je ustavna i kakva god druga hoćete činjenica, nacionalni izdajnik?! Odgovor, naravno, znamo svi, a on glasi - jer je Adem Adem, a Ognjen je, da prostite, samo Ognjen.
 

Mjerači patriotizma

Uostalom, u kojem konkretno momentu smo mi od sportskih reprezentacija napravili zavičajna društva?! Ko je taj koji mjeri patriotizam bilo kojem sportašu i daje mu certifikat da obuče reprezentativni dres? I zašto uopšte reprezentativac mora biti epoleta nacionalnog bića? Sportaš treba da se bavi sportom, a ne da izigrava striptizete na patriotskim štangama koji tiješe građane. Jer, ako je Ognjen Vranješ koji, kakav god bio, provodi sate znojeći se za uspjeh ove države manji patriota od velebošnjačkih političara kojima je Bosna draga skoro koliko i budžet, onda ja ne želim biti takav patriota. Ako je patriotizam kupiti ulaznicu da bi vrijeđao nekog ko, za razliku od nas, običnih navijača, zapravo nešto čini na planu sportskog uspjeha ove države, onda takav patriotizam ovu zemlju vodi samo u nove nesreće i jad. Ako biti patriota znači zamjeriti više Ognjenu Vranješu što se, osim sa državom, identifikuje i sa njenim entitetom, nego desecima onih koji su učinili sve da ova zemlja nikad ne izađe na zelenu granu što se sporta tiče, onda  taj patriotizam nije ništa drugo nego, kako to kaže jedan književnik, utočište za hulje. Republiku Srpsku nije izmislio Ognjen Vranješ. Ispod njenog priznanja stoje nečiji drugi potpisi. Očekivati od Vranješa ili bilo kojeg sportaša koji dolazi iz RS da se prilikom igranja u reprezentaciji BiH ogrne ljiljanima je nerealno. Mentalitet isključivosti, tvrdnje da svi koji ne misle kao mi nužno moraju biti „genocidaši“ i „četnici“ nije dobar za ovu državu. Oni koji je vole, a tu ubrajam i Ognjena Vranješa, pa i one koji ga vrijeđaju, moraju shvatiti da jedino na principima mogućeg ova država ima šansu.  Sve drugo tjera djecu ove zemlje daleko od nje. I srpsku i bošnjačku. Kad jednom odu, valjda će biti jasno da je, baš kako kaže skandalozni transparent sa Bilinog Polja, naše vrijeme isteklo. 

Objavito: Čet, 06/18/2015 - 18:20

Facebook komentari

Back to top