FOTO: Izet Dizdarević: OBRAČUN NA O.K. KORALU (O.K. CORRAL)

Home

FOTO: Izet Dizdarević: OBRAČUN NA O.K. KORALU (O.K. CORRAL)

Ulazim u Tombstone, grad srebra, I osmatram okolo prateci pravo, lijevo I desno da ‘ko ne zapuca iza kuceraka. Uska je cesta za moju “bijelu lajku”,  koju nekako ipak provlacim. Trazeci parking izlazim iz grada. Moram nazad. Na jedvite jade se okrenem, parkiram tacno na ulici preko puta O.K. Corrala. Setam ulicama historijskog americkog grada Tombstone koji je arhitektonski sacuvan u stilu u kom je izgradjen krajem 18-og stoljeca. Kaubojstina I prava revolveraska atmosfera se osjeca na svakom koraku. Po gradskim ulicama je zivo, naroda domaceg, turista i avanturista je puno po trgovackim radnjama koje nude svakojaku robu a ponajvise suvenire I ostale zapadnjacke zanimljivosti za turiste kojih ima mnogo. Sredina je dana I svijeta je dosta, a ispod trijemova sa drvenim klupama zavaljeni u duboku hladovinu odmaraju se kauboji naoruzani do zuba. Cosim ih onako diskretno, a oni to primjetili I osokolise me da ih slobodno slikam. Idem dalje, da sto vise vidim I obidjem. Mnogo je salona, barova, trgovina, zanatski radnji, frizeraja, primjecujem I teatar-pozoriste. Primjeti kociju-dilizansu (koju sam gledao citajuci kaubojske romane kao djecarak) koju vuku konji vrani, sa kojima kajasaju dva kocijasa. Zaustavi se dilizansa I ja se ukrca u nju. Sad je mnogo lakse I ljepse obilaziti grad srebra.

 

IZET DIZDAREVIC NA ULICAMA GRADA O.K. CORRALA TOMBSTONE-ARIZONA

“BIRAJ AGO STO TI DRAGO”
Poslije voznje ulicicama ponovo se vratismo na polaznu tacku, I ja nastavi po svom planu. U radnju sesira I kozne galanterije namamise me velike I napadne reklame, a imao sam zelju kupiti sebi pravi kozni kaubojski sesir. Kad sam usao u radnju udario me miris stavljene koze, jer se tu prodavalo svakojaki proizvoda od koze: sesira, opasaca, kravata, kosulja, prsluka, rukavica, futrola za pistolje, kozni jakni, bundi, cizama….Ma nema sta nema,….a ne moze da ne stane, sto nas narod kaze. Sesira ima 200 I vise, pa “biraj Ago sto ti drago”. Ni sam ne znam koliko sam ih isprobao, stavio na glavu I pogledao se u ogledalo. Primjetio trgovac da sam se ja zagrijao za kupovinu pa mi priteknu u pomoc. Ljubazan stariji cova, ima sezdesetak godina, ali spretan I okretan. Odabra sesir, stavi mi ga na glavu I okrenu me da se vidim u ogledalu. Super je! Uzimam! – Hoces ovo, trebas li cizme, sta….Uh,  ugusi me trgovac OKKoralac pitanjima, a I ja tvrdoglavo nabio sesir na glavu I necu vise nista. – Fala lijepa, drugi put! Pokazao mi je kako se pravilno pod kaubojski nosi sesir, I to je specijalna tehnika bogami. Kaze mi trgovac: – Europljanin si!? Rekoh, jesam I to iz Bosne. –Ahaaaaa, otegnu on, Bosnia and Herzegovina. – Yes, men, manje drzave sa vecim imenom nema na Balkanu I sire. Pita me jel’ u Bosni stao taj rat o kojem je slusao preko CNN-a. – Ma yes I to davno stao mister, ma haman sto nije I drugi poceo, cetvrti peti. Ni ja ne znam koji je vec po redu kad se kod nas cesto zakrka kod tih nasi balkanski plemena.

DOLAZIM JARANE SA FESOM
Pita trgo mene jesam li ja Serbian. Nisam reko, nego Bosanac, Krajisnik. Kaze da je poznavao jednog Srbina koji je ovdje doselio iz Cikaga, bio izdavac novina I odselio je prije  pet godina u susjedni grad Bisbee koji je malo juznije, tek dvadesetak milja prema Meksiku. Pita me kakva je nasa tradicionalna kapa, a ja se zamislio sta mu reci. Rekoh: – Fes! Ali kako mu reci fes na engleskom? Objasnjavam ja njemu da je to okruglo crveno glavopokrivalo, sa kitom pozadi I bas fino. Ali, nikako on mene da shvati. – Reko, drugi put kad ovdje navratim jarane dolazim sa fesom I opancima, pa da vidis moju tradicionalnu nosnju, odnosno “bosansku kaubojstinu”, kauboju americki. Pozdravi se s njim I pozuri prema O.K. Corralu da ne zakasnim na dvoboj zakazan tacno u podne. U trku sam platio ulaz 6,50 dolara I zadnji utrcao medju posmatrace koji su vec uveliko gledali pocetak dvoboja “ovih od zakona” protiv “onih van zakona”. Braca Erp ( Wyatt, Virgil, Morgan) I Doc Holiday odvazno stoje naspram trojice revolverasa koji su se uzmigoljili I izgleda predosjecaju da ce izgubiti dvoboj. Ruke serifa polako odskrinjuju revere ispod kojih se ukazuju revolveri razni kalibara. ‘Ko ce prvi potegnuti pistolj iz futrole, I ispaliti smrtonosne hice? U jednoj sekundi, ali ne vidljivo, kao da su svi izvukli revolvere I poceli da pucaju. Sve prasti okolo: bum, bang, bang, zum, tres, jauci,…Zdimilo se uokolo, a mi u gledalistu se prepali da nas ne pogodi stogod, pa poceli rukama pokrivati glavu I okrecati se od pucnjave I dima. Srecom, ja imam novi sesir koji mi glavu cuva? Kad se dim razidje, ostadose na nogama braca Erp I Doc Holiday, a oni “van zakona” leze na zemlji porazeni.

SVE MIRISE NA STARINU I PRANDJALO DRVO
Voditelj programa na ovoj otvorenoj ljetnoj pozornici objasni da je to bila “Historyrama”- rekonstrukcija OBRACUNA KOD O.K. CORRALA, onako kako se zbilo 26.oktobra 1881.godine na ovom istom mjestu. Pozvao je posjetioce da se sva’ko ‘ko zeli moze slikati sa “ovima I onima”, sto je vecina uradila. Naravno, I ja.
Obilazeci objekte na O.K. Corralu prisjecao sam se mladosti, kaubojski romana koje smo zeljno iscekivali kod Kerempuha na Kladuskom kiosku, svoga drustva koje je pravilo drvene pistolje I igralo se kauboja oko napustene drvene dzamije I hodzinske kuce na zidinama Podzvizdskog starog grada. Da li je moguce da me sudbina dovela na ovo mjesto koje sam samo zamisljao u svojoj djecijoj masti na osnovu procitani romana I knjiga?! Kasnije I gledani filmova. Da, da, svijet je zaista malo selo.
Izasao sam ponovo na glavnu ulicu gradica Tombstone, I hodajuci natkrivenim trijemovima uputio se na jedno pice prema “Crystal Palace Saloon”, kojeg sam uocio dok sam se vozao kocijom po gradu. Leteca vrata salona zaskripase za mnom, a kad su mi se oci privikle na tamnije svijetlo imao sam sta I vidjeti. Sve je u salonu originalno kao u kaubojskim filmovima. Enterijer je od drveta izrezbaren, sve mirise na starinu I prandjalo drvo, drveni stolovi I stolice, sank, muzika kaubojska tresti, konobarice sa sarenim suknjicama I nabreklim prslucima se vrte oko stolova. A “Aga iz Cikaga” se parkirao za jedan sto, odmah do onog na kojem pise da je za njim najradije sjedio Doc Holiday, I kibiciram. Elegantna konobarica se odnekud stvori kod mene, naruci od nje ledeno pice, a ona ga donese u trenu. Predivno! Ma tacno je ljudi ovo: idi u kafanu gdje je mrsava konobarica, a debeo kuhar (brza usluga I dobra hrana) I neces sigurno promasiti. To je zakon.
Poslije popijenog I drugog pica, mada ne rado, odlucio sam krenuti iz grada O.K. Corrala, Tombstone. Ali, zarek’o sam se da cu ponovo doci na duzi boravak u ovaj grad, odnosno na konak da prenocim u nekom od salona I soba gdje su spavali legendarni Wyatt Earp I Doc Holiday.
Dovidjenja, do sljedeceg vidjenja!!!!!!

Izet Dizdarevic, [email protected] ili [email protected]

Americka drzava Arizona, grad Tombstone, sa legendarnog O.K. Corrala

Objavljeno: Ned, 04/12/2011 - 17:28

Facebook komentari

Back to top