(FOTO) Održana 12. cazinska Paprikašijada: Prvo mjesto pripalo Pizzeriji Grazija

Home

(FOTO) Održana 12. cazinska Paprikašijada: Prvo mjesto pripalo Pizzeriji Grazija

Cazinjani od 2004. godine tradicionalno obilježavaju manifestaciju "Paprikašijada" gdje se održava takmičenje u pripravljanju paprikaša. Tako je i ove godine u organizaciji Mjesne zajednice Cazin po 12. put u izletištu Stovrela održana još jedna "Paprikašijada" gdje je u takmičarskom dijelu bilo prijavljeno oko 30 ekipa.

Manijestaciju je otvorio predsjednik Mjesne zajednice Cazin Sedin Šišić, a pored učesnika u pripravljanju paprikaša, manifestaciji su prisustvovala brojna udruženja. Tako je zabilježeno prisustvo 13 planinarskih društava širom BiH koji su prijatelji Planinarskog društva "Krajina" Cazin, te su se odlučili za posjetu ovoj manifestaciji.

U zabavnom dijelu programa prisutni su mogli pratiti neizostavne igre KUD-a Hasan Mujezinović raznih dobnih sekcija, nastup Aquarius benda, te tradicionalno povlačenje konopca i trčanje u vrećama. U trčanju u vrećama nagrade su osvojili Muhamed Memić u kategoriji seniori, dok u dječjim kategorijama nagrađeni su Ajlan Beganović, Kanita Husičić, Asmir Jašić.

U povlačenju konopca u finalu su se sastali Limarija Beganović i ekipa Vrelo gdje su titulu obranili momci iz Limarije Beganović. Na kraju je održano proglašenje pobjednika u pripremanju paprikaša, a prve tri pozicije su osvojili:

1. Pizzerija Grazija
2. Bistro Lion
3. Union Donja Koprivna

Na kraju se prisutnima obratio i načelnik mr. Nermin Ogrešević koji čestitao MZ Cazin na još jednoj organizaciji tradicionalne "Paprikašijade" te se zahvalio mnogobrojnim posjetiteljima na učešću. Danas se obilježava i "Dan bijelih traka" na koji se osvrnuo načelnik Ogrešević u svom govoru koji je i sam danas nosio bijelu traku koje su organizatori postavljali posjetiocima na ulazu u izletište Stovrela kako bi na taj način obilježili ovaj datum.

Podsjetimo, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tako je i počelo etničko čišćenje u Prijedoru, a nakon toga uslijedili su logori, masovne egzekucije i drugi zločini.

cazin.NET

 

Objavito: Ned, 05/31/2015 - 20:02

Facebook komentari

Back to top