FOTO: Tradicionalna “Treća kestenijada” u Americi

Home

FOTO: Tradicionalna “Treća kestenijada” u Americi


TRADICIONALNA TREĆA KESTENIJADA U AMERICI, ODRŽAVA SE 15.OKTOBRA U DES MOINES IOWA U.S.A.

U americkoj saveznoj drzavi Iowa, gradu Des Moines-u, u ponedjeljak 05. septembra 2011. godine, odrzan je drugi pripremni sastanak za organizaciju trece po redu Kestenijade, koja se odrzava u Sjedinjenim Americkim Drzavama, po uzoru na istoimenu manifestaciju koja se svake godine tradicionalno odrzava u Pecigradu, opcina Cazin, BiH. Prethodne dvije organizirane Kestenijade u Americi odrzane su u jesen 2009. godine u Cikagu, i 2010. u Waterloo-u, a bile su organizirane na zavidnom nivou. Da ovogodisnja Kestenijada u Des Moines-u mora bita najbolje organizirana manifestacija do sada, misljenja su svi clanovi Odbora za organizaciju manifestacije, kao i svi ostali koji su prisustvovali ovom sastanku, Razlog za to je sto je organiziraju prvenstveno Pecani – mjestani zavicajnog cazinskog naselja Pecigrad (kojih u ovom gradu ima najviše), te sto je Kestenijada nastala u njihovom Pecigradu, gdje se i odrzava  tradicionalno vec deset godina. Nakon sto je na sastanku izabran odbor od  deset clanova za organizaciju trece po redu Kestenijade, potvrdjeno je da se ona odrzava 15. oktobra 2011. god. (subota) u Des Moines Iowa. Clanovi odbora za organizaciju ove trece Kestenijade organizirane na prostorima Amerike su: 1. Zuhdija Catic, 2. Ulfik (Cico) Kajtezovic, 3. Mirsad (Miki) Kajtezovic, 4. Suad Catic, 5. Hasan Kapic, 6. Edin Miskic, 7. Sabid Muhamedagic, 8. Fehim Muhamedagic, 9. Mersim Osmicevic i 10. Denis Catic.

IZ ZAVICAJA STIZE 250 KG SVJEZEG KESTENA
Za Kestenijadu je iz zavicaja poruceno 500 paundi  ili 250 kilograma svjezeg kestena, koji ce na dan odrzavanja manifestacije u parku biti isprzen i podjeljen prisutnim gostima. Za sve prisutne goste i ucesnike pored kestena bice obezbjedjen krajiski rucak – tradicionalni bosanski grah, gulas i rostilj. Pored navedenog, za goste ce biti obezbjedjene dovoljne kolicine vode i sokova, sa kojima ih caste domacini. Sve troskove organizacije ovogodisnje  Kestenijade snositi ce prvenstveno mjestani Cazina i Velike Kladuse, te ostali dobri ljudi i donatori koji zive i borave u Des Moines-u i sire, a koji ce svojim dobrovoljnim novcanim prilozima i radom pokriti sve troskove njenog organiziranja.

U NOCNOM PROGRAMU KESTENIJADE, HUMANITARNI KONCERT
U nocnom dijelu programa Kestenijade koji ce imati muzicko-zabavni karakter, bit ce odrzan humanitarni koncert za tesko oboljelog Beganovic Senada zvanog Keva iz Pecigrada, koji se trenutno nalazi na lijecenju u Des Moines-u. Za ovaj koncert vec je potvrdjeno ucesce nekoliko estradnih umjetnika sa prostora Zapadne Bosne, koji zive u Americi. Sav eventualni ostatak novcani sredstava sa odrzane Kestenijade i planiranog humanitarnog koncerta, bice urucen obitelji tesko oboljelog Senada, kojem je zbog dugogodisnjeg teskog zdravstvenog stanja i velikih troskova lijecenja pomoc zaista neophodna. Za odrzavanje nocnog dijela programa Kestenijade – humanitarnog koncerta, u toku je pronalazak odgovarajuce dvorane, o cemu ce organizator obavijestiti zainteresirane plakatama pred i na sam dan Kestenijade, te sljedeci sedmica putem medija: Televizija Bostel (pozvani da prate i snimaju Kestenijadu), sedmicnih novina Reprezent, www.cazin.net i  ostali medija.
DOBRO DOSLI NA 3.KESTENIJADU I HUMANITARNI KONCERT
Pozivamo ovom prilikom sve dobre ljude koji zive ili trenutno borave u Americi i Kanadi, a imaju mogucnosti da posjete ovu nasu tradicionalnu manifestaciju, da svojim prisustvom humanitarnom koncertu i dobrovoljnim prilogom daju doprinos za pomoc nasem bolesnom sugradjaninu, jer ovakva pomoc sutra moze biti potrebna i nekom od nas. Dobrovoljni prilozi za tesko oboljelog Beganovic Senada, kao i prilozi za organizaciju Kestenijade, mogu se uplatiti kod svih izabranih clanova Organizacionog Odbora i na dan odrzavanja manifestacije. Clanovi Odbora ce se do odrzavanja Kestenijade kontinuirano sastajati i operativno pripremati, kako bi ova manifestacija ponijela epitet do sada najbolje organizirane i posjecene Kestenijade u Americi, mozda cak posjecenije i od poslednjeg odrzanog 14.Krajiskog teferica u susjednom gradu Waterloo, nase drzave Iowa.

Organizacioni Odbor za organizaciju Trece Kestenijade u U.S.A.
Amerika, Iowa, Des Moines, 05.09.2011.

 

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:50

Facebook komentari

Back to top