GANIĆ SVIM RELEVANTNIM FAKTORIMA UPUTIO PISMO: Supervizija nad Brčko Distriktom ne smije prestati!

Home

GANIĆ SVIM RELEVANTNIM FAKTORIMA UPUTIO PISMO: Supervizija nad Brčko Distriktom ne smije prestati!


Akademik prof. dr. Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva RBiH i bivši predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH te šef Federalne komisije za arbitražu Brčkog, jučer je svim čelnicima parlamentarnih političkih stranaka u Federaciji BiH, hrvatskom i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Predstavničkog doma BiH, predsjedniku i premijeru FBiH poslao pismo u vezi s Brčko Distriktom, saznaje "Dnevni avaz".

Prof. Ganić, kako se saznaje, već ranije je identično pismo uputio svim ambasadorima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) te visokom predstavniku Valentinu Inzkui njegovom zamjeniku i supervizoru za BrčkoRodericku Mooreu.

Ganić u svom jučerašnjem obraćanju političke lidere u Federaciji moli da upute zahtjev PIC-u za produženje supervizije u Brčko Distriktu sve dok BiH ne postane članica Evropske unije (EU). Zasjedanje PIC-a, na kojem će se raspravljati o okončanju supervizije, zakazano je za 12. i 13. decembar.

- Brčko je najuspješniji primjer poslijeratne obnove multietničnosti, gdje je zabilježen visok stepen povratka izbjeglica (uprkos brojnim ratnim zločinima koji su bili počinjeni protiv nesrpskih građana) i osnivanja multietničkih institucija vlasti. Učesnici dejtonskih pregovora svjedočili su da Dejtonski sporazum umalo da nije postignut zbog pitanja Brčkog, koje je strateški važno za sve strane - podsjetio je Ganić u pismu.

Između ostalog, on je napomenuo da izostajanje supervizije može ugroziti mogućnost daljnje održivosti Brčko Distrikta te ukazao da će historija pokazati da je Brčko važan simbol funkcionalnosti i multietničnosti, upravo zbog provedbe pozitivnih tačaka Dejtonskog sporazuma, jer nije bilo podložno mehanizmima kočenja.

- Uprkos jasnom i mjerljivom uspjehu Brčko Distrikta, ono ostaje područje osporavanja, upravo zbog neriješenih problema unutar BiH i cjelokupne regije. Zato, dok god BiH ne ispuni sve zahtjeve za članstvo u EU, održivost reformi i mira u Brčkom su upitni.

Ukoliko bi Brčko propalo kao projekt, mnogi zagovornici teze o nemogućnosti suživota na ovim prostorima svesrdno bi to dočekali, uzimajući Brčko kao primjer, ne samo kao vlastite funkcionalnosti Distrikta, nego i kao argument da BiH u cjelini ne može funkcionirati - upozorio je prof. Ganić u pismu.

- Prema tome, potreba za nastavkom supervizije, kao i daljnji angažman oko Brčko Distrikta, jeste prioritet, sve dok BiH ne postane članica EU. Uspjeh Brčkog je praktična i simbolička potreba, a međunarodna zajednica, kao i bh. lideri moraju biti glasniji u širenju istine i insistirati na značaju ovog i ovakvog uspjeha. Kao građanin BiH, govorim u ime mnogih drugih kad kažem da imam veoma visok nivo poštovanja za rad Vijeća za provedbu mira, koje je veoma pomoglo Bosni i Hercegovini i nadam se da će istrajati u svojim ciljevima - kaže se u Ganićevom pismu.

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 09:32

Facebook komentari

Back to top