Hitlerov stalak za pisaći pribor prodan za 310.000 eura

Home

Hitlerov stalak za pisaći pribor prodan za 310.000 eura


Bakreni stalak za pisaći pribor s tintarnicama s ugraviranim slovima "AH" koji je Adolf Hitler rabio pri potpisivanju Muenchenskog sporazuma u septembru 1938., prodan je u četvrtak za 423.000 dolara (310.000 eura) na aukciji organiziranoj u Sjedinjenim Državama, priopćila je aukcijska kuća Alexander Autographs.

Svečani stalak koji obuhvaća tintarnice i urešen je nacističkim znakovljem, orlom i svastikom, ponuđen na aukciji u Stamfordu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu, kupio je kolekcionar sa zapadne obale.

Alexander Autographs je 30. novembra objavio procjenu da će stalak, za koji je nacrt, kako tvrdi, izradio sam Hitler i čija autentičnost nije upitna, postići cijenu između 500.000 i 600.000 dolara.

Na fotografijama snimljenim u prigodi potpisivanja Muenchenskog sporazuma vide se Hitler, Benito Mussolini, britanski premijer Neville Chamberlain i premijer Francuske Edouard Daladier kako stoje pokraj pisaćeg stola na kojemu je taj stalak, javlja Hina. 

Kako navodi aukcijska kuća, ljudi Johna L. McConna, poručnika američke vojske, koji su u proljeće 1945. čuvali Hitlerov privatni ured, pronašli su različite predmete u podrumu kuće u kojemu su bili pohranjeni zbog sigurnosti.

"Kao i svi američki vojnici, McConne je htio imati ratni trofej pa je prisvojio stalak i poštom ga poslao ocu u Teksas", rastumačili su voditelji aukcije.

 

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 08:45

Facebook komentari

Back to top