Hrvatska policija zabranila „zlatnim ljiljanima“ vožnju turističkim vozom od Bihaća do Kulen-Vakufa

Home

Hrvatska policija zabranila „zlatnim ljiljanima“ vožnju turističkim vozom od Bihaća do Kulen-Vakufa

Brojne Bišćanke, tačnije njih 350, koje su 24. maja ove godine turističkim vozom iz Bihaća putovale prema Kulen-Vakufu, na lokaciji Štrbački buk bile su podvrgnute pregledima pasoša hrvatske policije, jer na tom dijelu pruga Bihać – Knin izlazi na hrvatski teritorij.

Pregled je trajao dva sata na tzv. privremenom graničnom prijelazu koji je otvoren samo za tu vožnju (!?). U povratku su hrvatski policajci na isti način „tretirali“ bihaćke žene, jer je voz stao u Štrbačkom buku.

Kruške i jabuke

Da stvar bude čudnija, umjesto da u pasošima bude udaren žig privremenog graničnog prijelaza Štrbački buk, hrvatski graničari su, mimo svih rezona i pravila, „radili“ sa žigom cestovnog graničnog prijelaza Užljebić. Tako je stvorena nevjerovatna i nelogična slika – da su žene Bihaća putovale vozom preko Užljebića!? Inače, pruga Bihać – Kulen-Vakuf, koja je duga 40 kilometara, nekoliko puta u dužini od 17 kilometara ulazi na hrvatski teritorij.

Niz je nelogičnosti koje se nameću sa slučajem “Zaustavljanje voza”. No, prije svega treba pojasniti manipulacije s prometom na ovoj pruzi koji je, inače, u potpunosti reguliran međudržavnim sporazumima.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom 9. maja ove godine, 600 dobitnika „Zlatnog ljiljana“, najvišeg bh. ratnog priznanja, iz svih krajeva BiH, umjesto turističkim vozom Bihać – Kulen-Vakuf – Bihać, ovu su dionicu prošli u autobusima.

Razlog je nevjerovatan, bizaran i potpuno nezakonit – hrvatska strana, tačnije Policijska uprava ličko-senjska iz Gospića, u čijem sastavu je Policijska postaja Donji Lapac (a u čijoj nadležnosti je državna granica u dužini od 17 kilometara, gdje pruga Bihać – Kulen-Vakuf prolazi kroz teritorij Hrvatske, op. a.), nije dala saglasnost da prođe turistički voz sa „zlatnim ljiljanima“. Međutim, prava je istina da nikakva saglasnost nije ni trebala!?

Ova oblast je, naime, regulirana s dva međudržavna sporazuma između BiH i RH o uređenju graničnog željezničkog transporta i načinu korištenja i održavanja željezničke pruge Bihać – Knin, a ulaskom Hrvatske u EU u Briselu je 19. juna 2013. godine potpisan i Ugovor između BiH i RH o graničnim prijelazima kojim se samo ukida željeznički granični prijelaz Bosanski Brod – Slavonski Brod.

Nedavanju nepotrebne saglasnosti kumovala je, prema svemu sudeći, glupost odgovornih u „Željeznicama Federacije BiH“ (ŽFBiH) koji su 28. aprila uputili akt Policijskoj postaji Donji Lapac, najavljujući prolazak turističkog voza za 9. maj. Hrvatski policajci su ih aktom od 5. maja obavijestili kako zbog kratkoće vremena ne mogu udovoljiti njihovom zahtjevu te da turistički voz sa „ljiljanima“ ne može prometovati.

Čitajući ove međudržavne ugovore i sporazum iz Brisela, u potpunosti je jasno da ni bh. strana iz ŽFBiH ni hrvatska policija ne znaju svoj posao i „miješaju kruške i jabuke“. Ako nije riječ o neznanju, onda se svakako radi o smišljenoj drskosti i nekom skrivenom cilju, te silnoj servilnosti bh. željezničara koji vjeruju da je RH ulaskom u EU postala regionalni gospodar, a mi njegove sluge.

Tragikomični zaplet

– U svom aktu policija iz Donjeg Lapca poziva se na član 10. Zakona o nadzoru državne granice RH, a nigdje ne spominje sporazume o graničnom željezničkom transportu i načinu korištenja i održavanja željezničke pruge Bihać – Knin i obavljanju nadzora državnih graničnih tijela. To je naprosto neprihvatljivo, jer je nezakonito – objašnjava nam naš izvor koji odlično poznaje ovu problematiku.

Tragikomičnom zapletu kumovali su i pojedini internetski portali koji su objavili kako će „zlatni ljiljani“ na svečani ručak i druženje u Kulen-Vakufu putovati autobusom, jer je planirano putovanje turističkim vozom odgođeno zbog podignutog stepena sigurnosti u EU, čija je članica i RH, a čijim teritorijem dijelom prolazi voz do Kulen-Vakufa!?

– To je čista laž! „Željeznice FBiH“ mogu bez ikakvih problema prometovati ovom prugom, bez ikakve najave ili bilo čije saglasnosti, uz jedini uvjet da se voz ne zaustavlja na teritoriju RH – pojašnjava naš izvor.

Dodaje kako od stupanja na snagu ovih međudržavnih ugovora za ovu oblast nikada nije bilo sporova u vezi s njihovom primjenom te da je transport roba i putnika obavljan bez ikakvih problema. Naime, redovno je vršen transport gipsa iz Kulen-Vakufa i promet putnika na dionici Bihać – Martinbrod – Bihać.

“Zlatni ljiljani”: Autobusom umjesto vozom

Prema svemu sudeći, hrvatska strana nastoji zakomplicirati proceduru na ovoj dionici tako da niko ne poželi da se barem turistički provoza pored Une od Bihaća do Kulen-Vakufa i Martinbroda, koji se sada nalaze u sastavu Nacionalnog parka (NP) „Una”.

Poznato je da ova željeznička pruga ne funkcionira u hrvatskom dijelu do Knina. U pretpostavljenoj konkretnoj situaciji, da je Granična policija Hrvatske zaustavila 600 „zlatnih ljiljana“, pregled i kontrola putnika trajao bi najmanje pet sati, a vožnja do Kulen-Vakufa, inače, traje sat!?

– Hrvatska policija želi prisiliti ŽFBiH da moraju podnositi zahtjeve za određivanje privremenih graničnih prijelaza i to 30 dana ranije. A ŽFBiH su ovoga puta nasjele i tražile nešto što ne moraju!? Ispast će tako da su to upravo tražile ŽFBiH i da je hrvatska strana postupala samo po njihovom zahtjevu, što je nedopustivo, nezakonito i protivno potpisanim međudržavnim ugovorima – ističe naš sagovornik.

Gdje je Bihać

No, vratimo se, prema svemu sudeći, službeno insceniranom zaustavljanju voza u Štrbačkom buku 24. maja. Naime, ispostava ŽFBiH u Bihaću uputila je ponovo zahtjev Policijskoj postaji Donji Lapac za davanje saglasnosti za prolaz voza, a ministar policije i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Ranko Ostojić donio je 18. maja rješenje o privremenom graničnom prijelazu Štrbački buk.

Inače, u tom rješenju on ne navodi međudržavne sporazume o graničnom željezničkom prometu i posebno onom koji se tiče pruge Bihać – Knin. Čudno jer, ako je Knin u Hrvatskoj, a jeste, onda je Bihać „još više“ u BiH.

– Niti su bihaćke žene tražile da voz staje u Štrbačkom buku, niti su ŽFBiH to tražile, ali izgleda da se famozna saglasnost mogla dobiti jedino ako voz stane na hrvatskom teritoriju, tačnije na Štrbačkom buku. Ovi iz ŽFBiH pristali su i na ovu varijantu samo da voz ide, kako bi bilo šta zaradili. Međutim, tu nešto smrdi jer, ako su Hrvati odredili privremeni granični prijelaz za ovu priliku, onda ga je morala imati i bh. strana. A nije ga bilo. O korištenju žiga cestovnog graničnog prijelaza Užljebić suvišno je išta reći, osim da je to kršenje zakona – ističe naš sagovornik, dodajući kako je nepoznato je li išta Granična policija BiH, Terenski ured Bosansko Grahovo, odgovorila hrvatskoj strani u vezi s određivanjem privremenog graničnog prijelaza Štrbački buk.
Izmišljeni slučaj iz 2014.

U ljeto 2014. godine na relaciji Bihać – Martinbrod, prema zakonskoj proceduri, prometovao je turistički voz koji je prevozio ratne vojne invalide iz cijele BiH radi zajedničkog druženja. Tada je s hrvatske strane izmišljen „međudržavni incident“ jer je, navodno, voz bez najave stao na lokalitetu Štrbačkog buka, a prema važećem sporazumu ne smije stati, jer se radi o teritoriju RH. Bez ikakvih dodatnih provjera „podignuta“ je hrvatska policija i Granična policija BiH. Ispostavilo se da je slučaj izmišljen.

Nadležnost ŽFBiH na ovoj pruzi je od Račića do Martinbroda u dužini od 36 kilometara
Nadležnost “Željeznica RH” je od Martinbroda do Bosanskog Drenovca u dužini od 35 kilometara
Pruga Bihać – Kulen-Vakuf duga je 40 kilometara i kroz RH prolazi u dužini od 17 kilometara
Voz se kreće brzinom od 35 do 50 kilometara na sat

Šteta po turizam

Zatražili smo i komentar uprave Nacionalnog parka „Una“ o tome da li uvođenje „na mala vrata“ kontrole od strane hrvatske granične policije utječe negativno na privlačenje turista da posjete NP. Od direktora Amarilda Mulića dobili smo odgovor da pooštrene kontrole cestovnog i željezničkog saobraćaja zasigurno „otežavaju fluktuaciju turista i broj posjeta NP Una“.

– Kroz sve ove godine iskazujemo svojim radom, rezultatima kao i medijskim saopćenjima interes za revitalizaciju unske pruge u cilju obogaćivanja i kreiranja turističke ponude ovog dijela Bosne i Hercegovine – stoji odgovoru direktora Mulića.
Šta važi, šta ne važi

U odgovoru na naš upit iz ŽFBiH istakli su kako im je MUP, odnosno Uprava za granicu RH, odgovorio da “sporazumi između RH i BiH nisu više relevantni, te da je ulaskom RH u Evropsku uniju od 1. juna 2013. godine, Hrvatska u obavezi direktno primjenjivati Uredbu EZ br. 562/006, Evropskog parlamenta i Vijeća od 15. marta 2006. godine o Zakoniku Zajednice o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granice (Zakon o šengenskim granicama)”.

Prema ovim aktima, kako se ističe, nije dozvoljeno prometovanje vozova država trećih zemalja kroz teritorij EU bez obavljanja granične kontrole i bez zahtjeva za određivanje privremenog graničnog prijelaza koji se mora podnijeti najkasnije 30 dana prije početka kratkotrajnih djelatnosti. To je razlog što su ŽFBiH tražile saglasnost za prometovanje turističkih vozova.

avaz

Objavito: Ned, 06/07/2015 - 15:00

Facebook komentari

Back to top