Iran blokirao "virtualnu ambasadu" SAD-a

Home

Iran blokirao "virtualnu ambasadu" SAD-a


TEHERAN - Iran je u srijedu blokirao internetsku stranicu koju su Sjedinjene Američke Države predstavile kao "virtualnu ambasadu" za komunikacije s Irancima u nedostatku službenih odnosa između dviju zemalja. Adresa http://iran.usembassy.gov/ bila je u srijedu nedostupna i na njezinu mjestu je na farsiju pisalo da pristup stranici nije moguć. 


Druge internetske stranice koje su kritizirale vlasti još su prije blokirane, među kojima Facebook i druge stranice stranih medija. 

"Otvaranje američke virtualne ambasade nova je prevara Šejtana", ocijenio je Aledin Borudžerdi, predsjednik parlamentarne delegacije vanjskih poslova i državne sigurnosti, prenijela je agencija parlamentarne štampe. 

Utjecajni zastupnik Hasan Gafuri-Fard ocijenio je da je stranica pokrenuta jer SAD želi odijeliti narod od iranske vlade. 

On je otklonio mogućnost nastavka službenih diplomatskih odnosa sa SAD-om u bliskoj budućnosti. 

Dok SAD ne prekine urote i protuiransku diplomaciju, iranski narod ne želi uspostaviti odnose ni na razini virtualne ambasade, zaključio je, prenijela je Hina. 

SAD je u utorak otvorio virtualnu ambasadu i obećao ukinuti elektroničku zavjesu islamskog režima. 

Iranske vlasti su bijesno reagirale čim je u oktobru američka državna tajnica Hillary Clinton najavila taj projekt i optužile SAD za upletanje u poslove države. 

Virtualna ambasada je, među ostalim, prenosila političke izjave Washingtona na engleskom i farsiju, informacije o američkim vizama, vijesti radija "Glasa Amerike" te o pristupu društvenim mrežama. 

Nakon Islamske revolucije 1979. SAD i Iran su prekinuli diplomatske odnose. 

Fena

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 21:44

Facebook komentari

Back to top