Iza kulisa sapunice s formiranjem vlasti: Međunarodna zajednica vrši pritisak na Čovića

Home

Iza kulisa sapunice s formiranjem vlasti: Međunarodna zajednica vrši pritisak na Čovića


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović našao se posljednjih dana pod snažnim domaćim i međunarodnim pritiscima kako bi njegova i stranka Bože Ljubića popustile u isključivim stavovima u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, 14 mjeseci nakon općih izbora. 

Maksimalistički stavovi

Tako su "popuštanje u maksimalističkim stavovima" od Čovića tražili savjetnik Angele Merkel za sigurnosna i pitanja iz oblasti vanjske politike Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen), izvršni direktor Evropskog servisa za vanjske poslove Miroslav Lajčak, ali i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. 

Kako je "Avazu" potvrđeno iz više diplomatskih izvora, Čović je u problemima jer je svjestan da se u očima međunarodne zajednice sada on smatra preprekom za formiranje vlasti i ubrzavanje puta ka EU i NATO-u.

To je razlog što su čelnici hrvatskih stranaka, pa i onih iz RS, zainteresirani da se što prije riješi problem državne vlade. Otud i činjenica da je upravo iz HDZ-ovih krugova ove sedmice plasirana informacija da je dogovoreno formiranje Vijeće ministara BiH, kao i raspodjela funkcija između dva HDZ-a u BiH. Iako su iz HDZ-ova sve brže-bolje demantirali, jasno je da je krajnji cilj bio ostaviti utisak da se ozbiljno zakočeni proces formiranja vlasti, ipak, kreće naprijed. 

- Čoviću je odgovarao status quo u državnoj vlasti dok se krivcem za njeno neformiranje smatrao Zlatko Lagumdžija. Čović, naime, zna da u raspletu situacije u vezi s Vijećem ministara BiH ne može imati bolju poziciju od one koju ima danas. No, sada je doveden u takvu političku poziciju da će, ako ponovi da želi isključivo sve hrvatske pozicije, jednostavno on biti tretiran krivcem za neformiranje vlasti i navući bijes međunarodnih krugova - tvrde "Avazovi" izvori.  

Priliv novca

Miloradu Dodiku intimno, zbog pozicije RS, odgovara blokada Vijeća ministara BiH, jer time ozbiljno slabi pozicija države. No, ne odgovara mu činjenica da neformiranje vlasti blokira i priliv novca u manji bh. entitet, što tamošnjoj vlasti pričinjava ozbiljan unutrašnji problem.  

Kuda ide Tihić

U međuvremenu, predsjednik SDA Sulejman Tihić, ističu naši sagovornici, ne zna "šta da radi sa sobom". Dok načelno želi uspostavu državne vlasti, njegovi prvi saradnici smatraju da je "bolje da se ništa ne dogovori", jer će SDA u budućoj državnoj vladi imati podređenu ulogu i mnogo manje pozicija nego danas.

 

avaz

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 17:09

Facebook komentari

Back to top