"Ja nemam dilemu: U Srebrenici je bio genocid"

Home

"Ja nemam dilemu: U Srebrenici je bio genocid"

Za razliku od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je, po saznanjima beogradskog dnevnog lista Danas, odbio poziv da 11. jula 2015. posjeti Bosnu i Hercegovinu kako bi prisustvovao obilježavanju dvije decenije genocida u Srebrenici, predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije Filip Vujanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor već su potvrdili da će prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari.

"U Srebrenicu ove godine idem sa istim osjećanjem koje sam imao i 2010., kada sam posjetio Potočare: sa velikim žaljenjem i tugom jer se krajem XX vijeka u Evropi dogodio takav strašan zločin; istovremeno, odlazim sa osjećanjem dubokog poštovanja prema svim nevino stradalim žrtvama srebreničkog genocida. Ovo govorim ne samo kao predsjednik Crne Gore nego i kao čovjek koji se nada i vjeruje da se ono što se dogodilo u Srebrenici neće ponoviti. Nikome i nikada!", kaže u intervjuu za Dane predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Za razliku od nekih crnogorskih opozicionih partija, zvanična Crna Gora nema dilemu: u Srebrenici se u julu 1995. dogodio – genocid?

"Naravno da nemam dilemu. Stav zvanične Crne Gore po tom pitanju identičan je stavu Savjeta Evrope, koji 11. jul obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici."

Može li, šta mislite, sjenku na Vašu posjetu Bosni i Hercegovini baciti nedavna međudržavna rasprava oko problema Sutorine?

"Vjerujem da je na to pitanje stavljena tačka i da su naše dvije države dobile šansu da svoje međusobne odnose vrate na nivo na kome su oni bili sve do nepotrebnog problematizovanja pitanja Sutorine. Bosna i Hercegovina i Crna Gora do tada su imale zaista izvanredne odnose u svim oblastima i bile primjer na Balkanu."

I, šta se dogodilo?

"Komisije naše dvije države nekoliko prethodnih godina na veoma pažljiv i ozbiljan način utvrđivale su međudržavnu granicu, da bi se onda, u procesu očekivane ratifikacije tog ugovora, u Parlamentarnoj skupštini BiH pojavila Rezolucija o Sutorini, koju smo protumačili kao pretenziju prema dijelu naše teritorije. Crna Gora je na takvu inicijativu reagovala primjereno: odložen je potpis na ukaz o imenovanju ambasadora Crne Gore u Sarajevu; istovremeno, BiH je povukla svog diplomatskog predstavnika iz Podgorice. Na kraju, pošto Rezolucija o Sutorini nije dobila podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, na epizodu koja je predstavljala opterećenje naših do tada izvanrednih odnosa, stavljena je tačka."

oslobođenje

Objavito: Pet, 06/12/2015 - 16:26

Facebook komentari

Back to top