Kad nema kruha i igre dobro dođu

Home

Kad nema kruha i igre dobro dođu

Jeste čuli da je u Federaciji poskupio kruh ? Jeste čuli da je BiH zemlja sa akutnim problemom nezaposlenosti koja prelazi 45 % ? Jeste znali da je BiH najkorumpiranija država u regionu ? Jeste li upoznati činjenicom da je svaki treći stanovnik naše zemlje na rubu egzistencije ? Ma koga briga ! Na Koševo možda dolazi Ceca.

Piše : Faruk Ajdinović

Čudna je država, a još čudniji su građani zemlje čudesa koji su gladni, prevareni, izigrani, prodani u dužničko ropstvo i nezaposleni, ali svejedno sve to ignoriraju i posvećuju se, kudikamo, bitnijim pitanjima kao što je mogući koncert srbijanske folk dive Svetlane Ražnatović – Cece u Sarajevu. Prosječnom mladom čovjeku u BiH nije bitno što ga je njegov poslodavac jutros bez kacige poslao da skida paučinu sa 12 sprata zgrade u izgradnji, čak se pretjerano ne uzrujava oko činjenice da će mu dijete do penzije vraćati dugove države, a niti je fakt da poslodavac njegovoj supruzi daje otkaz jer je trudna, nije dovoljno snažan da ga odgovori da se, po povratku sa svog mizerno plaćenog posla, ne uključi u neku „pan-internetsku diskusiju“ o liku i (ne)djelu Cece i udari po patriotizmu ili odbrani pomenute „umetnice.“

Pa onda se postavlja pitanje  : Šta nam je zapravo potrebno za sreću ?! Ma kakav posao, socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovanje i svijetla budućnost. Za preživljavanje Bosancu treba Ceca ili bilo koji drugi objekat oko kojeg će se po Facebooku i forumu do besvijesti raspravljati nabacujući neke otužne i kukavno jeftine parole koje će mu, valjda pomoći u životu.  Jedni bi dali lijevi bubreg da na Koševu zapliješću supruzi ratnog zločinca kojeg je samo smrt (?) spriječila od dugotrajne robije, dok bi drugi makar iz tople fotelje svog unajmljenog stana pravili nereda da, bezbeli, pokažu kako Ceca nije dobrodošla u BiH. I jedni i drugi ne shvataju da se u cijeloj priči njih pita taman koliko i ciparskog ministra međugeneracijske solidarnosti. No to nije nikakva prepreka ovim ekipicama da se ne ustrme jedni na druge časteći se epitetima „bauštelca“, „izdajnika“, „kriminalca“, „reakcionara“ i slično.  Kao da će  ako Ceci omoguće ili zabrane koncert na brzinu doći do formiranja vlasti, do redovne isplate penzija, do potpunog provođenja obrazovnih reformi i svega onog za čim plaču i jauču u danima kad Cece, Thompsona, Brene, Farme i ostalih općenarodnih klauna nema.

Količina mržnje u celofanu, šatro zapadnoevropskog patriotizma i najgoreg licemjerja ovih dana je dosegla epske razmjere na forumima i stranicama u BiH da će, ako ovako nastave, naši građani ubrzo početi za ručak jesti  ofucane parole, a za večeru  gorljivo branjenje neodbranivog. Uostalom, druge hrane ni nemamo.  Krasno je biti političar u takvoj zemlji. Nabaci narodu na volej neki lažni ideal, prehrndanu figuru pogodnu za rasprave svakakve vrijednosti, i eto ti socijalnog mira kupljenog za male pare.  Upravo iz toga je moguće zaključiti da su svi ovi što glume da su gladni, nezaposleni, jadni i mizerni, samo pesimistični budalaši. U BiH je sve super. Imamo sve što nam srce hoće, pa u višku vremena i pameti, raspravljamo o prekodrinskim pevaljkama. Nigdje ko u Bosni.

Objavljeno: Pet, 02/12/2011 - 16:32

Facebook komentari

Back to top