Kosor u četvrtak na kongresu EPP-A, u petak potpisuje Ugovor o pristupanju

Home

Kosor u četvrtak na kongresu EPP-A, u petak potpisuje Ugovor o pristupanju


ZAGREB - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor nazočit će kongresu Europske pučke stranke u četvrtak u Marseilleu, dok će u petak u Bruxellesu potpisati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je u srijedu iz HDZ-a i iz hrvatske vlade.

U Marseilleu će biti održan tradicionalni sastanak čelnika EPP-a koji se uvijek održava prije summita EU-a, i na kojem se razgovara o temama koje su na dnevnom redu sastanka na vrhu Europske unije. Ovaj put summit EPP-a bit će u Marseilleu a ne u Bruxellesu. 

Uz sastanak na vrhu čelnika EPP-a, ovaj put se održava i izvještajni kongres pučana na kojem će biti usvojen novi politički program EPP-a za sljedećih deset godina. Kongres će u Marseilleu raspravljati o dokumentu pod nazivom "Pokrenuti Europu". 

U Marseilleu će, među ostalima, nazočni biti francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel, poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom, kao i predsjednici europskih institucija, Europske komisije Jose Manuel Barroso i Europskog parlamenta Jerzy Buzek. 

Kosor će dan nakon sudjelovanja na kongresu EPP-a potpisati u Bruxellesu, zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čiji će punopravni član Hrvatska postati 1. srpnja 2013., a u međuvremenu će imati status promatrača. 

Nakon potpisivanja Ugovora, Kosor će sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, što će biti prvi puta da neki čelnik hrvatske vlade sudjeluje u radu Vijeća, u statusu promatrača.

 

Fena

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 16:35

Facebook komentari

Back to top