Krajiška kultura,tradicija i običaji u Americi

Home

Krajiška kultura,tradicija i običaji u Americi


Na aerodromu O’Hare s fesom i opancima, u papučama i patikama

Na skorašnjem primjeru sa jednog od najvecih i najprometnijih aerodroma u svijetu O’Hare, u visemilionskom americkom Cikagu (gdje svaki 50 sekundi slijece ili polijece avion) sa zadovoljstvom se moze vidjeti i iscitati kako daleko desetine hiljada milja ili kilometara od rodnog kraja ili zavicaja s ponosom i zadovoljstvom Bosanci i Hercegovci cuvaju, njeguju i prenose mladjim generacijama svoju kulturu, tradiciju i obicaje. A posebno Krajisnici, koji su porijeklom iz opjevane-prepricane-islikane cuvene Bosanske ili Cazinske krajine. Malo priznate a daleko poznate, jos za davna osmanlijska vremena po herojima a vlast kaze harambasama braci Hrnjicama Muji, Halilu i Omeru, po Huski Miljkovicu u II svjetskom ratu i njegovoj Huskinoj miliciji, Cazinskoj Buni iz 1950. za Titina vremena socijalisticke Yuge, braci Pozdercima Hamdiji i Hakiji, zatim gigant firmi i aferi Agrokomerc 1987., te Autonomnoj Pokrajini Fikreta Abdica 1993., kasnijem njegovom sudjenju i nazalost dan danasnjem robijanju, …….

Tog 03.juna 2008.god. na aerodrom O’Hare u Cikago sletila je sa avionom boing iz zavicaja kulturno-sportska-politicka delegacija ili ekspedicija iz Velike Kladuse, koja ce zatim mjesec dana gostovati u Americi i obilaziti nase zemljake u Cikagu, Waterloo-u, Des Moines-u.U cekaonici na terminalu aerodroma poplocanog mramorom sjajnim, stotinjak nas Krajisnika iz Cikaga i Waterloo-a smo ocekivali nase zemljake. Bilo nas je svakojaki: stariji, mladji, sportasa, folklorasa, i svako je na svoj nacin zelio da pozeli dobrodoslicu dragim gostima, odmah tu na prvom koraku na americkom kontinentu.

“Podzvizdski opancari, papucari, patikari”
Zelio sam bas tu na kapiji Amerike na Airport O’Hare “prosetati” fes na glavi i opanke na nogama, da bi nasi gosti kulturnjaci iz zavicaja shvatili da i oni mogu siriti, nositi i prezentirati svoje kulturno naslijedje bez srama i straha. Imao sam samo jedan problem i obavezu da se fotografisem sa mnogima, koji su zeljeli da imaju sliku za uspomenu sa mnom. Ne znam dali zbog mog fesa i opanaka, ili moje krsnosti i ljepote. ali od svih fotosa u najljepsem sjecanju osta mi ova na kojoj su tri tzv. “Opancara Podzvizdska” (tako nas od milja zovu): Izet Dizdarevic ala “Aga iz Cikaga” sa fesom i u opancima, Sakanovic Refik-Refko bivsi dugogodisnji prijeratni rukovodilac u firmi Agrokomerc, a sada blagajnik u dzematu cikaskom WBICC (West Bosnian Islamic cultural Centar) , te Husidic Zarif-Zare bivsi fudbaler Merkatora i NK MLadost Vrnograc, fudbalski trener i otac koji je napravio (u svakom smislu rijeci) najveceg-najpoznatijeg i najpopularnijeg naseg fudbalera u Americi Baggija-Adisa Husidica.

 

Dio sportske delegacije iz zavicaja sa grupom domacina ispred cikaskog aerodroma: Husidic Serif, Aziz, Amir, Zare; Dizdarevic Vele, Izet; Karajic Najin, Sabic......

Kao profi sportista Zare je u Adidas patikama i sportskoj opremi od pete do glave. Refko je u papucama, i lagahno obucen jer se tako najljepse osjeca, a “Aga” agira i po Cikagu svoju kulturu, tradiciju i obicaje propagira.
Tog junskog dana na aerodromu u Cikagu bilo nam je zaista ugodno, lijepo i zabavno, te zahvaljujuci fotosima i zapisima, ipak poucno i ne zaboravno.

Izet Dizdarević

[email protected]

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:34

Facebook komentari

Back to top