"SEVDAH UZ TIHI ŠAPAT UNE": KUD "Bajro Redžić" iz Polja proslavio svoju petu godišnjicu

Home

"SEVDAH UZ TIHI ŠAPAT UNE": KUD "Bajro Redžić" iz Polja proslavio svoju petu godišnjicu

KUD  "Bajro Redžić'' iz Polja (Cazin) jučer je proslavio svoju petu godišnjicu postojanja. Manifestacija pod nazivom "Sevdah uz tihi šapat Une" održala se u hotelu "Sedra" s početkom u 17.30h. Pored KUD-a domaćina, nastupili su i mnogi drugi KUD-ovi iz našeg kantona, ali i šire: Ansambl "Bosnia Folk" Zenica, KUD "Mladost" Otoka, KUD "Hasan Beg Biščević" Bihać, KUD "Liskovac" Cazin, kao i mnogi estradni umjetnici. U sklopu manifestacije održana je i izložba slika Emina Skomoraca "Bosnom kroz gradove".

Prisutnima, koji su uživali u prelijepom ambijentu hotela "Sedra", najprije se obratio Mustafa Ružnić ispred KUD-a domaćina, te načelnik općine Cazin, Nermin Ogrešević. Program manifestacije je oduševio sve prisutne, vratio ih malo u stara vremena, a lijepo vrijeme, sevdah i tihi šapat Une učinili su ovu večer nezaboravnom. Prisutne su ipak svojom igrom najviše oduševili najmlađi članovi KUD-a "Bajro Redžić", a premijerni nastup imala je i starija grupa članica, koja se predstavila koreografijom "Cazinka", koja bi mogla postati njihov zaštitni znak. Svojom igrom nisu ništa manje ostavljali bez daha ni članovi ostalih KUD-ova, a svaki nastup bio je popraćen ogromnim aplauzom. 

Igra i veselje uz šapat Une i sevdalinku nastavili su se do kasno u noć, a ovaj KUD je pokazao da su, iako su još "mlado" društvo, iz godine u godinu sve bolji ambasadori grada Cazina.

KUD je osnovan u martu 2010. godine, a nosi ime jednog od najpoznatijih Cazinjanina koji je cijeli život nastojao spasiti sevdalinku od zaborava, rahmetli Bajre Redžića. Trenutno imaju oko 50 članova. Pored očuvanja i njegovanja izvorne i savremene kulture i tradicije Bošnjaka i ostalih naroda i narodnosti, sakupljaju i starine. Sa svojom zbirkom su osvojili prvu nagradu u Tešnju na Etno festivalu 2012. godine. Uspješno prave i degustaciju starih, vrlo često zaboravljenih jela, koja se ne nalaze više na našim soframa. A rade isto ono što je, između ostalog, radio i Bajro Redžić po kojem nose ime - njeguju i čuvaju od zaborava sevdalinku. 
 

Mirela Selimović/Cazin.NET


 

Objavito: Ned, 05/31/2015 - 20:25

Facebook komentari

Back to top