Muške sponzoruše – dobri zetovi ili vješti prevaranti?

Home

Muške sponzoruše – dobri zetovi ili vješti prevaranti?


Prošli tjedan sam u gradu srela nekadašnjeg fakultetskog kolegu Davora. On je bio, a i ostao vječni student. Visio je više po okolnim kafićima nego na fakultetu, ispite je polagao u zadnji tren uz hrpu vješto ispisanih šalabahtera. Koliko je truda uložio u njihovu izradu, mogao je pola ispita i naučiti. Visok, crn i prije svega šarmantan, bio je poznat po dugoj vezi s financijski dobro potkovanom curom. A znao se hvaliti kako je tijekom srednje škole uvijek hodao s tatinim curicama debelog novčanika. On pak potječe iz radničke obitelji gdje se krpa kraj s krajem. No, njemu nikad ništa nije nedostajalo. Ne zato što je bauštelio ili zamotavao kutije preko student servisa, nego zato što je znao poveći manjak novca nadoknaditi preko svoje aktualne partnerice. Ona je pak bila uspješna studentica prava, puna ambicija, svestrana i prije svega aktivna. Potpuna suprotnost Davoru.

Par godina nakon fakulteta nije se mnogo promijenio. Možda je dobio pokoju sijedu, pustio kvazi macho bradurinu, no i dalje studira. Odustao je od novinarstva i upisao Filozofski fakultet. I tamo je nastavio svoju uspješnicu. Pao je godinu, ne ide toliko često na predavanja, piše šalabahtere i dane provodi u svom stanu viseći na internetu. Ili sa svojom novom curom.

Ponosno se hvali kako je ona iz dobro situirane obitelji (čitaj: bogate), uspješna apsolventica arhitekture koja trenutno završava fakultet, ima državnu stipendiju i često radi u tatinoj firmi.

„To je odlično jer ja mogu i dalje studirati, nisam nešto pretjerano zainteresiran za rad“, komentira nonšalantno.

Muške sponzoruše su poželjni zetovi?

Gledam u njegove velike muške ruke dok priča o svojoj savršenoj vezi bez financijskih problema. Ruke koje su stvorene za rad, ali se koriste jedino za nepotrebno surfanje i igranje igrica i, očigledno, zadovoljavanje dotične djevojke. Uz široki osmijeh prepričava kako ga punica obožava, svako malo mu šalje hranu, a više ga se ni ne poziva na nedjeljne ručkove. On je, naime, postao njegov počasni član, sa svojom stolicom i tanjurom. Živi sa curom u iznajmljenom stanu kojeg, naravno, plaćaju njeni roditelji. Kako posjeduju ujedno i vikendicu na moru, već godinama ljetuje na njihov trošak. I nitko se tu ne buni, dapače, njeni roditelji ga obožavaju i zovu dragim zetom.

Negdje u pola njegovog monologa sam se isključila. Pitam se kako jedna očigledno pametna i ambiciozna žena može biti u vezi s parazitom koji nema nikakvih planova za svoju budućnost. Niti ga to brine. Što vidi u muškoj sponzoruši izuzev njegove lijepe vanjštine? A pogotovo mi nije jasno kako roditelji mogu takvu osobu širokih ruku prihvatiti u obitelj i smatrati ga idealnim zetom kad znaju da ništa u svom životu ne radi? Sumnjam da će se promijeniti što postaje stariji i zreliji te početi koristiti te velike ruke za nešto korisno. Uistinu smo licemjerni.

Naime, ženske sponzoruše su manipulatorice koje iskorištavaju muškarce zbog njihovog novčanika. Nitko ih ne naziva dragim snahama, više ih kite pogrdnim imenima. No, muške sponzoruše očigledno bolje iskorištavaju svoje asove. Oni se, unatoč statusu pijavice, vješto infiltriraju u obitelj i sebe prodaju kao poželjne zetove. Barem su u nečemu uspješni. Mogli bi pružati instrukcije svojim ženskim inačicama. Prodati maglu za zlato i nije tako lak posao. Vjerojatno za to i služe prave muške ruke.

 

Budi.in

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 17:06

Facebook komentari

Back to top