NA SLUŽBENOM SAJTU ANGELININOG FILMA/NACIONALNOST GLUMACA,GDJE SU BILI TOKOM RATA...: Feđa Štukan - Napustio je vojsku, odbijajući boriti se u 'vjerskom ratu'

Home

NA SLUŽBENOM SAJTU ANGELININOG FILMA/NACIONALNOST GLUMACA,GDJE SU BILI TOKOM RATA...: Feđa Štukan - Napustio je vojsku, odbijajući boriti se u 'vjerskom ratu'


Branko Đurić je rođen u Sarajevu, u obitelji oca Srbina i majke muslimanke. Feđa Štukan rođen je 1974. u Sarajevu. U Crnoj Gori je živio od 1990. do početka rata u BiH 1992.

Prije nekoliko dana pretpremijera redateljskog prvijenca Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” održana je u New Yorku, a sinoć i u Los Angelesu. Jolie uvijek ističe koliko joj je važno da ljudi prihvate ovaj film, a dokazala je to svojim dolaskom i na ovogodišnji Sarajevo Film Festival, ali i u brojnim intervjuima.

U BiH i u inozemstvu

Koliko je Angelina željela dokazati da je pošteno uradila posao i napravila dobar film, vidi se i na službenim stranicama ovog filma: uz svakog glumca je naveden neki detalj koji se tiče rata, bilo da je u pitanju nacionalna pripadnost ili gdje je proveo godine rata. Tako za Zanu Marjanović piše da je rođena u Sarajevu, a za vrijeme rata u BiH s obitelji je bila u Sloveniji. Goran Kostić rođen je i odrastao u Sarajevu u obitelji Srba. Iako dolazi iz obitelji s dugom vojnom tradicijom, 1991. odlazi u London, gdje je bio za vrijeme rata u BiH. Rade Šerbedžija rođen je u hrvatskom selu Bunić. Po nacionalnosti je Srbin iz Hrvatske. Vanesa Glođo rođena je i odrasla u Sarajevu. U tom gradu je bila za vrijeme rata, kada je i ranjena. Nikola Đuričko je rođen i odrastao u Beogradu, Srbija, gdje je za vrijeme rata u BiH i bio s obitelji i završavao studij.

Povijest sukoba u BiH

Branko Đurić je rođen u Sarajevu, u obitelji oca Srbina i majke muslimanke. Feđa Štukan rođen je 1974. u Sarajevu. U Crnoj Gori je živio od 1990. do početka rata u BiH 1992., kada se pridružuje specijalnim jedinicama bosanske vojske. Nakon dvije godine teške borbe napustio je vojsku, odbijajući boriti se u, kako je on to shvaćao, 'vjerskom ratu'. Iz vojske je uspio otići pretvarajući se da ima mentalni poremećaj, otišao je u Njemačku i u Sarajevo se nije vraćao sve dok rat nije završio. Alma Terzić odrasla je u Zenici, gdje je s obitelji i bila za vrijeme rata. Na web stranici filma je u odjeljku “History” (Povijest) i tekst o povijesti sukoba u BiH.

Odbacila optužbe za plagijat

Angelina Jolie tvrdi kako nikada nije vidjela knjigu za koju je optužena da ju je plagirala u scenariju filma “U zemlji krvi i meda”. Oskarovku je za plagijat optužio hrvatski novinar James J. Braddock koji tvrdi da je prekršila autorska prava iskoristivši njegovu knjigu 'Slamanje duše' koju je objavio 2007. James J. Braddock je pseudonim Josipa Kneževića, redatelja i scenarista Televizije Sarajevo iz razdoblja bivše države. Rođeni Sarajlija, koji se u Zagreb preselio 1994., ranije je izjavio za portal Sarajevo-x.com da se njegova potresna i istinita priča o Sarajki Mirni koja je razvila intiman, ali platonski odnos s crnogorskim vojnikom Ljubanom, izvrgnuta je ruglu u Angelininom filmu, pa je s novopečenom redateljicom i njezinim agentima više puta pokušao stupiti u kontakt. Angelina Jolie je odbacila tužbu kao slučajnost koja se može dogoditi u svakom filmu, piše stranica Showbiz Spy.  “Postoje mnoge knjige i dokumentarci iz kojih sam crpila inspiraciju. To je kombinacija priča mnogih ljudi. No, tu određenu knjigu nikad nisam vidjela”, rekla je Angelina, prenosi Tportal.hr. U tužbi podnesenoj saveznom sudu u Illinoisu, Braddock tvrdi da se sastao s producentom filma Edinom Sarkićem, koji sada radi na Angelininom filmu, nekoliko puta tijekom 2008. godine kako bi razgovarali o mogućnosti da njegova knjiga bude prilagođena za veliki ekran. Tvrdi da su detalji knjige slični onima iz filma u kojem se razvija priča o ljubavi zarobljenice i srpskog vojnika te navodi da su slični zaplet i razvoj likova te kulturne značajke i povijesna točnost. Sudac će odlučiti jesu li sličnosti tolike da se može dokazati kršenje autorskih prava. Braddock traži zabranu prikazivanja filma koji u distribuciju kreće 23. prosinca, kao i naknadu štete.

 

Dnevni list

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 20:47

Facebook komentari

Back to top