NACISTIČKI ZLOČINAC NA FLAŠI: U Austriji prodaju rakiju i vino s Hitlerovim likom, jer on 'pobuđuje istorijska sjećanja'

Home

NACISTIČKI ZLOČINAC NA FLAŠI: U Austriji prodaju rakiju i vino s Hitlerovim likom, jer on 'pobuđuje istorijska sjećanja'


Nedavno se u Austriji počela prodavati rakija i vino s likom nacističkog vođe Adolfa Hitlera i svastikom na flašama, a državno tužilaštvo zbog toga je pokrenulo istragu protiv proizvođača.

Proizvođač iz pokrajine Vorarlberga kaže, pak, da kupcima želi ponuditi flaše s različitim osobama, koje 'pobuđuju istorijska sjećanja'.

Njegov marketinški trik već je osudila austrijska stranka Zelenih.

"Držim da se oglašivanjem koje se koristi nacističkim oznakama krši zakon koji zabranjuje veličanje nacionalsosijalizma", rekao je parlamentarni zastupnik Zelenih Karl Ollinger.

Tužilac Wilfried Siegele izjavio je da će istražiti da li prodaja tih flaša krši zakon nakon pritužbe člana stranke Zelenih, prenosi AP.

Zvaničnici i Austrijska novinska agencija (APA) identifikovali su čovjeka samo kao Rolanda M., držeći se zakona o zaštiti privatnosti.

Internetska stranica postavljena na Facebooku pod imenom Rolanda Martea prikazuje flaše sa slikama Hitlera i nacističkog simbola svastike. 

Žena koja je odgovarala na telefonski broj koji se vodi pod Marteovim imenom, potvrdila je da je on prodavao takve flaše, ali je kazala da Marte nije kući. Ona se nije željela predstaviti.

Državno tužilaštvo u gradu Feldkirchu najavilo je da će istražiti je li se proizvođač ogriješio o spomenuti zakon.

 

depo

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 20:41

Facebook komentari

Back to top