Negativni efekti fiskalizacije: U USK-a odjavljeno oko 300 obrta

Home

Negativni efekti fiskalizacije: U USK-a odjavljeno oko 300 obrta

Predviđanja Obrtničkih komora u Federaciji BiH kako će fiskalizacija rezultirati povećanjem a ne smanjenjem sive ekonomije i rada na crno su nedavno i službeno potvrđena.

Nesporna je i činjenica da je sve veći broj obrtnika i malih poduzetnika koji odjavljuju svoju djelatnost. Prema informacijama Obrtničke komore USK samo je kod nas u posljednjih nekoliko mjeseci odjavljeno oko 300 obrtničkih djelatnosti zbog čega efekt same fiskalizacije ocijenjuju veoma negativnim.

Kako napominju, ne radi se samo o obrtnicima i srodnim djelatnostima jer se odjavio i jedan broj trgovaca-ugostitelja što na kraju za sviju, tvrde u Kantonalnoj obrtničkoj komori, znači vraćanje na Biro rada ili preorjentacija na neku drugu djelatnost.

Da bi se na neki način ipak sanirala šteta provođenja Zakona o fiskalizaciji u Kantonalnoj obrtničkoj komori pokrenuli su nekoliko projekata koji bi trebali doprinijeti razvoju drugih djelatnosti, poput poljoprivrede koja ne ulazi u sam proces fiskalizacije.

Podsjetimo, Upravni odbor Obrtničke komore F BiH je na inicijativu Obrtničke komore USK početkom godine u nekoliko navrata upozoravao na tok fiskalizacije i posljedice ovog procesa na malu privredu, te tražio prolongiranje ulaska u fiskalni sistem kako bi se pokušalo doći do povoljnijeg rješenja.

Pokušavajući se snaći u novim uvjetima veliki broj obrtnika se ipak uspio preregistrirati, opredjeljujući se na djelatnost koja ne podliježe fiskalizaciji.

U Obrtničkoj komori se ipak nadaju da će se u narednom periodu uspjeti pronaći rješenje i povoljniji uvjeti za opstanak privređivanja i osnivanje novih.

rtvusk

Objavljeno: Sat, 10/12/2011 - 18:39

Facebook komentari

Back to top