NERMIN NIKŠIĆ, PREMIJER FBIH: Huliganima na sportskim terenima će biti izrečene novčane i zatvorske kazne

Home

NERMIN NIKŠIĆ, PREMIJER FBIH: Huliganima na sportskim terenima će biti izrečene novčane i zatvorske kazne


"Odlučni smo u namjeri da Federacija Bosne i Hercegovine dobije zakon o sprječavanju nasilja na sportskim terenima", izjavio je danas u Sarajevu premijer Nermin Nikšić na pres-konferenciji nakon sastanka koji je na njegovu inicijativu održan s mnogim subjektima koji bi trebalo da budu uključeni u ovaj proces.

Nikšić je, naime, inicirao okrugli sto kojem su, osim pojedinih ministara, prisustvovali predstavnici stranačkih poslaničkih klubova aktuelnog saziva Federalnog parlamenta, neki od kantonalnih premijera, rukovodioci Olimpijskog komiteta BiH, Nogometnog saveza BiH, državnog košarkaškog i rukometnog saveza, Asocijacije sportskih novinara, Društva psihologa te direktora zaštitarskih agencija.

Generalni sekretari Košarkaškog i Rukometnog saziva BiH Harun Mahmutović i Smajo Karačić, koji su se također obratili na pres-konferenciji, pozdravili su namjeru donošenja zakona, naglasivši da se prvi put neko sjetio angažirati u smislu sprječavanja i preveniranja navijačkih nereda.

Premijer je, više od represivnih mjera u budućem zakonu, koje je također najavio, istaknuo edukativnu, preventivnu notu. Smatra da se problem ne rješava samo donošenjem zakona već sveobuhvatnom društvenom akcijom koja će, u obrazovnom segmentu, naprimjer, izgrađivati kod pojedinca odnos prema sportu, ali i patriotski osjećaj pripadnosti državi, odnosno njenoj reprezentaciji.

Načelno je kazao da će propisane kazne biti novčane i zatvorske te da će zakonodavac imati u vidu iskustva drugih zemalja koja su dala efekte u praksi.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da radna varijanta zakona, prije parlamentarne procedure bude dostavljena na mišljenje svim stranama koje po prirodi problema treba da budu uključene, odnosno da doživi javnu raspravu.

Nepodijeljeno mišljenje učesnika okruglog stola je da zakon ove vrste treba imati na državnom nivou, ali pošto su bez odgovora ostale inicijative upućene Vijeću ministara i Vladi Republike Srpske, Federalna vlada je odlučna da do eventualnog državnog, važi federalni zakon o sprječavanju nasilja na sportskim terenima, naglasio je Nikšić.

 

Fena

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 01:03

Facebook komentari

Back to top