Nije svima loše: BiH sada ima 90 multimilionera, a novac su zaradili...

Home

Nije svima loše: BiH sada ima 90 multimilionera, a novac su zaradili...

Prije samo sedam godina BiH je imala 50, a sada ima 90 multimilionera, pokazuju podaci svjetskih agencija.

Samo za posljednjih godinu dana, po informacijama Wealth X, agencije specijalizirane za prikupljanje podataka o superbogatašima u svijetu, Bosna i Hercegovina je dobila pet novih multimilionera.

Siromašna država 

Prema svjetskim kriterijima, multimilioneri su oni čije je neto bogatstvo, a u njega se ubrajaju nekretnine, gotovina, umjetnine, dionice, avioni, brodovi, veće od 30 miliona dolara.

Zanimljivo je da se u BiH njihov broj za godinu povećao za pet, ali nije ukupno bogatstvo s kojim raspolažu – ono kao i 2013. godine iznosi devet milijardi dolara.

Usporedbe radi, Hrvatska ima 221 multimilionera čije bogatstvo vrijedi oko 30 milijardi dolara, a Srbija 110 koji su ukupno ‘teški’ oko 13 milijardi dolara.

Međunarodna agencija ‘Knight Frank’ priopćila je da se broj multimilionera u svijetu povećao u posljednjih godinu dana  – lani ih je bilo 172.900 i oni raspolažu bogatstvom ‘teškim’ 20.800 milijardi dolara.

Je li ovaj službeni broj multimilionera u BiH i vrijednost njihovog ukupnog bogatstva tačan?  Prema nekim mišljenjima, moguće je da je taj broj i veći. Razlog za sumnju je činjenica što je BiH valjda jedina europska država koja nema jedinstvenu bazu financijskih izvješća, uključujući i one o stvarnoj vrijednosti privatnih firmi, što može “zamagliti istinu”.

Za razliku od drugih zemalja gdje je to poznato, ne zna se, imenom i prezimenom, ko su  bh. multimilioneri, makar službeno to nije poznato.

Usporedo s tim, nepoznat je i odgovor na pitanje na koji način je 90 bh. multimilionera steklo ogromno bogatstvo u zemlji koja je svrstana među 20 najjadnijih, odnosno najsiromašnijih država svijeta.

Po mišljenju nekih ekonomskih stručnjaka, čak je nebitno tko su imenom i prezimenom multimilioneri – važnije je koliko oni i zaista rade na stvaranju novih vrijednosti.

Crni računi

S druge strane, već odavno je jasno da u BiH postoje dvije vrste superbogataša – u onoj daleko brojnijoj su tajkuni koji su izravno povezani s političkim moćnicima, a u drugoj su oni rijetki koji su se nametnuli vlastitim biznisom i realizacijom poslovnih ideja.

Koliko je  90 bh. multimilionera financijski moćno, dokazuje nekoliko usporedbi s ukupnim bogatstvom s kojima raspolažu, a koje premašuje 50 posto društvenog bruto proizvoda. BDP u BiH  iznosi 4656 dolara po glavi stanovnika. Pored toga, oni su bogatiji od države i entiteta zajedno. Godišnji proračun BiH ‘težak’ je 1,757 milijardi maraka, Federacije 2,357 milijardi, a Republike Srpske oko dvije milijarde maraka.

S druge strane, BiH je zemlja čijih oko 700.000 stanovnika živi ispod granice siromaštva – preživljavaju s jednim i pol eurom dnevno!

- Niko od onih koje poznajem nije se obogatio svojom poduzetničkom idejom, nekim dobrim pothvatom. Sve je povezano, ili na bazi prijevare ili na bazi korupcije i položaja povezanog s politikom– bio je komentar na vijest o broju multimilionera uglednog profesora na Sveučilištu u Banjoj Luci Ivana Šijakovića.

Jedno je izvjesno – broj superbogataša u BiH nastavit će rasti, a vlasti i nadležna tijela neće, kao ni do sada, ništa činiti da se otkrije tko je i na koji način postao multimilioner u siromašnoj državi. Jedina nada je da će primicanje Europskoj uniji i pritisak na bh. vlasti da se obračunaju s korupcijom i organiziranim kriminalom dati rezultate. Svjesni toga, bh. političari i čine sve da se zadrži status quo.

Da je tomu tako, pokazuje i nedavno otkriće o crnim računima u švicarskoj banci HSBC. Naime, otkriveno je da sedam osoba iz BiH na takvim računima ima 4,3 miliona dolara, a od toga samo jedna 3,8 miliona dolara. Ko je sve iz BiH svakako nelegalno i nezakonito iznio toliki novac i stavio ga na crne račune u švicarskoj banci, ne zna se. Kada je prošlog mjeseca ova afera ‘buknula’, bilo je najava da će se u BiH  otvoriti istraga, ali je na tome sve stalo.

dnevni list

Objavito: Pon, 03/23/2015 - 07:49

Facebook komentari

Back to top