Od perača suđa do prodavača Toyota automobila

Home

Od perača suđa do prodavača Toyota automobila


A nakon deset godina zivota u Americi (2007.) ovakvo je stanje kod Cordica. Sefik-Coki je najveci diler-prodavac auta marke Toyota u velikom regionalnom prodajnom centru sa preko 100 zaposleni, u kojem je na prodaji uvijek preko 500 auta, I zamjenik sales menadzera.  Pored izlozbenog Toyota ima svoj prodajni salon, servis, inspekcijski dio, ofise, relaks sale, itd. Gazda je japanac Tosiki, ima svoje 84 banke,  jednom godisnje dode u biznis posjetu.  Zadnje tri godine Coki je uvijek naj, naj prodavac mjeseca (“sales of the month”) sto potvrduju diplome,  priznanja I pehari na zidu dnevne sobe, a godisnji prosjek prodaje mu je cca 200 auta (18 mjesecno). Ranijih godina radio je kao uspjesan trgovac u lancu robnih kuca JC Penny, gdje se dobro izverziro trgovackom zanatu. Sin Amel je regionalni menadzer servisa “Road shop” u firmi Circuit City. koji radi na ugradnji najnoviji alarma,  navigacioni sistema, audio I video opreme na autima. Privatno poslije posla vrlo uspjesno radi sa svojom kompanijom general construction “Affordable”, te za sada dobro uspijeva uklopiti posao u firmi I privatluk.

ISTORIJSKA SVADBA I VJENCANJE CORDICA I KOSTICA
13.maja 2000.god. u Riclandu, WA je odrzana istorijska I nesvakidasnja svadba sa vjencanjem kojoj sam prisustvovao sa nekoliko svojih prijatelja iz Chicaga (Rifet D., Vele M., Feho C.), Boise ID (Serif M., braca Kajdici I Begici, itd…) Bilo je tu preko 200 svatova svih nacija. Tada su se familije Cordic I Kostic duplo povezale – ozenile I udale: Amel Cordic (brat Amilin) je ozenio Mejremu Kostic (sestra Suadova), a Kostic Suad (brat Mejremin)  je ozenio Amilu (sestru Amelovu). Amel I Mejrema su 23.januara 2005.god. dobili kcerku Emili, I imaju novu kucu na adresi 8202 Kootenay str. Pasco WA 99301, dok su Suad I Amila 14.augusta 2003.god. dobili sina Edvina I zive u kuci na adresi 8113 Kootenay str. U istoj ulici na broju 8206 uz sinovu kucu (zajednicko dvoriste I basta) je velika kucerina u kojoj zive Sefik I Nure. Ova ulica se moze nazvati ulica Cordica. U istom naselju, samo milju dalje se nalazi kuca od kcerke Alme koja se 2002.god. udala za amerikanca Fail Rayan (1976.) ,a u njihovom domu ovih dana je slavlje jer su u dobili sina kojem su dali ime Zender. Trece unuce Cokija I Nure. Boze da svi budu zivi, zdravi, veseli I sretni. Cordici (otac I sin) posjeduju jos dvije nove kuce u Pascu u kojima su ranije zivjeli I iste sada rentaju stanarima koji ih prakticno otplacuju. Vozni park im je impozantan: novi mercedesi, dzipovi, itd. Drugacije I ne moze biti,  kad je babo prodavac auta.

KOLONIJA KRAJISNIKA U WASHINGTONU, NA CELU SA CORDICIMA
Coki sa ponosom kaze: “Nisam stekao neko posebno bogatstvo za ovih 10 godina zivota u Americi, ali sam izveo svoju dijecu na put u svjetsku civilizaciju I uputio u zivot. Oni su sada samostalni I svoji ljudi. I onaj osmodnevni strajk gladu mene I kolega u logoru  Kuplenskom je bio dio borbe za ovo danas…”  Cesto se sjetim uzrecice mog radnog, ratnog I izbjeglickog kolege Sefika Cordica – Cokija iz logora Kuplensko dok smo spartali od prvog do desetog punkta I obratno, te razgovarali sta ciniti – sanjarili o ovom sto sada uzivamo: “Nece mene voditi zeljezokrivci I bravari …”  ili one “Ne glumi glumu…” Bogami Cordici ne glume.
Od nasih Krajisnika ovdje jos zive sljedece porodice: brat Sefikov-Cordic Refik I Fatime sa sinovima Esmirom I Adelajdom,  Refikova kci I sinovi koji zive samostalno (Cordic Edmira I Mirza sa sinom Tarik Alijom, Cordic Edin I Nermina, Cordic Edmir I Lesi), Begic Nijaz I Fikreta sa kcerkama Sejlom I Sajrom, Melkic Hazim I Mirsada sa djecom Alenom I Lejlom, Melkic Cazim I Alma sa sinom Erikom. Svi su oni jedna mala, ali velika zajednica koju kao matica okuplja Coki, gdje se neizmjenicno u kucama proslavljaju rodendani,  praznici, ispijaju kahve, ….. Ukratko druzi I veseli. Cestitam!!!
Po ne provjerenim informacijama u drzavi Washington u gradu Seattle zive dvije nase familije (Felic ?), a moguce je I u gradu Spokane da ima Krajisnika. Znam sigurno da u gradu Spokane sa svojom familijom zivi nekada standardni, poznati I priznati igrac NK “Krajisnik” iz Velike Kladuse Kartalija Predrag koji je iz okoline Karlovca. Susreo sam ga u Idaho, Boise na redovnom druzenju nasih zemljaka na zapadnoamerickoj obali I igrali smo zajedno fudbal u ekipi veterana.

Napisao i fotografisao Izet Dizdarevic,  [email protected]

P.S.
Kasnije cete moci procitati o Cordic Refiku, covjeku koji je u zivotu imao 31 operaciju na svom tijelu,  ima 2,5 kg metala po raznim dijelovima tijela, kojega je 1994. ranio poljski Unproforac na Turnju, ima 17 gelera u prsima I stomaku, dva puta jedva spasio zivot u saobracajki, kuburom odbio sebi palac desne ruke, covjek koji pije ujutro I navecer po 32 tablete, itd…..

 

Pročitajte takođe prvi dio ove priče:

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:41

Facebook komentari

Back to top