Optužnica protiv 26 osoba osumnjičenih za krađu automobila

Home

Optužnica protiv 26 osoba osumnjičenih za krađu automobila


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 26 osoba koje se terete za organizirani kriminal i krađu velikog broja motornih vozila.Optuženi se, između ostalog, terete da su, od 2009. godine pa do početka 2011. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, po dogovorenim i raspodijeljenim aktivnostima u vršenju nezakonitih radnji, uz pomoć sofisticiranih alata i uređaja, otuđivali skupocjena putnička motorna vozila, te zatim krivotvorenje dokumentacije za navedena vozila, da bi nakon toga ove ukradene automobile, prodavali trećim osobama, na području BiH i susjednih zemalja.


Pripadnici ove organizirane kriminalne skupine, optužnicom Tužilaštva BiH, koja je podignuta u okviru združene policijske akcije "Kamen", usmjerene na borbu protiv auto mafije u BiH, do sada se terete za krađu više stotina automobila od kojih je identificirano i pronađeno, te vraćeno njihovim vlasnicima ukupno 74 skupocjena motorna vozila, čija vrijednost se procjenjuje na više od 1,5 milona KM, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici se, između ostalog navodi, da su nakon krađe automobila, u suradnji sa uposlenicima pojedinih auto-kuća, nabavljali stvarne podatke o postojećim motornim vozilima, iste marke i karakteristika kao vozila koja su ukrali, te nakon toga krivotvorili dokumentaciju, pa u suradnji sa optuženima koji su uposleni u okviru špediterskih firmi, vršili izvoz ovih vozila i njihovu prodaju izvan BiH, a uz pomoć optuženog pripadnika Granične policije BiH, vršili neometan transport vozila preko granice.

Prilikom provođenja združene policijske akcije "Kamen", tužiteljstvo je došlo do podataka da je navedena organizirana kriminalna skupina, otuđila izuzetno veliki broj automobila, koji su otkriveni i identificirani, te se rad na ovom predmet nastavlja.

U okviru provođenja istrage, ostvarena je značajna suradnja pravosudnih i policijskih organa BiH, sa pravosudnim i policijskim institucijama susjednih zemalja.

Optužnica je, uz veliku količinu prikupljenih dokaznih materijala, proslijeđena Sudu BiH.


(Vijesti.ba)

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 15:41

Facebook komentari

Back to top