Osama Bin Laden – život i smrt jedne misterije

Home

Osama Bin Laden – život i smrt jedne misterije


Osama bin Laden je likvidiran, ali ono što je on stvorio uz svesrdnu podršku SAD-a, ostaje kao stalna prijetnja čovječanstvu koje će, čini se, još dugo ostati u stanju globalne paranoje od terorizma. Ako je vjerovati medijima i svjedocima, Bin Laden je poslijednje trenutke svog života iskoristio da stavi jednu svoju sprugu i njeno dijete kao živi štit pred američke specijalce.

Piše :  Faruk Ajdinović

Priču o Osami bin Ladenu svakako treba započeti razotkrivanjem jedne od najučmalijih i najglupljih teorija zavjere koje se kao muhe za lijepak kače za ovu temu. Osama Bin Laden je bio živa osoba. Zna se ko je, gdje je rođen i čime se bavio, te samim tim ne može biti jedan od ruskih špijuna, vanzemaljaca ili robota, što tvrde ekspertize stručnjaka akumuliranih po Facebooku, forumima ili nekim otužnih nazovi dokumentarcima. No, ono što malo ljudi zna je svakako to da je Osama bin Laden nekad slovio za veliku uzdanicu SAD-a za vrijeme sovjetske okupacije Afganistana kada se školovani mladić iz ugledne jemenske porodice odlučilo povući u plalnine i pružiti otpor poslijednjoj sovjetskoj okupaciji. Tada je američka administracija na čelu sa Ronaldom Reganom talibane nazivala „afganistanskim domoljubima koji imaju legitimno pravo na odbranu“. Nije naročito nepoznata činjenica da je sam Bin Laden kao čovjek koji mrsi planove uzdrmanom SSSR-u nekoliko put aktivno sarađivao sa američkom obavještajnom službom. Je li on bio i CIA-in agent ? Tu je tajnu sa sobom ponio u dubine arapskog mora.

No, apetiti su rasli. Milioni su sjedali – što sa računa američke vlade, što od radikalnih organizacija i grupacija poput Muslimanskog Bratstva i sličnih. Tad se desilo ono što mnoge zanima – zašto je Bin Laden mrzio SAD ? Nakon što je saudijski kralj Fahd ismijao njegove pokušaje da svoje polupismene stočare dovede u Saudijsku Arabiju kao okosnicu odbrane pred nadolazećim ludilom Sadama Huseina, i pozvao američke formacije  Bin Laden je zaprijetio da će „ukoliko nevjernici dođu do Meke i Medine ubijati i sijati smrt širom planete“. Tako je i učinio.  Urlao u mikrofone da Bog dopušta ono što čine, da je Bog na njegovoj strani, da su muslimani koji ne slijede njegov primjer slanja najmlađeg sina omotanog plastičnim eksplozivom pred školu sa djecom američkih zapovjednika, nisu pravi muslimani.  No, on i njegova organizacija još su uvijek bili pod kontrolom. Moglo ih se zaustaviti. Nakon 11. Septembra i terorističkog napada na New Yorku, svijet je krenuo putem straha i paranoje za koji neko mora snositi krivicu. Ne tvrdim da je američka politika navina i glupa jer to ni u kom slučaju nije, ali ponekad prihvatiti istinu bez dodatka nesuvislih teorija i izmišljotina i nije tako loše.

Vlada Baracka Obame nije saznala gdje se Bin Laden nalazi krajem aprila. Ta Vlada to zna već nekoliko godina. Zašto ga nisu uhitili ? Odgovor je vrlo jasan – valjalo je ispitati sve moguće poslijedice tog čina. Čim je zaključeno da Al-Qaida i nema razvijen konkretan scenarij rapidne odmazde uslijedila je likvidacija za koju su se Amerikanci pobrinuli da izgleda misteriozno i spektaklurano, baš u njihovom stilu.  I na kraju, Bin Laden se nije skrivao u pećini Hindukuša okružen noževima i kalašnjikovima, niti je razvio sistem podzemnih objekata sa sofisticiranom opremom. Živio je na, za njega najsigurnijem mjestu na svijetu, okružen generalima pakistanske vojske koji su u njemu uvijek gledali legitimnog vođu. Niko nije vidio njegovo tijelo, bačeno je u more u skladu sa pravom na vjerski obred ( koji je uskraćen hiljadama onih koje je na ovaj ili onaj način njegova ideologija poslala u smrt ). I možda je tako najbolje za svijet.  Šta bi donijelo suđenje ? Oslobađanje i priznanje američke vlade da godinama gone pogrešnog čovjeka ?  Odlaskom Bin Ladena neće se ništa promijeniti u svijetu. Al-Qaida je dovoljno samoživa kreatura da će ostati na krilima međunarodne financijske pomoći i bez svog ideologa. I dalje će se u svakom trenutku moći očekivati novi udar i napad, a upravo je to terorizam – sijanje straha. Dok god tog straha ima, živjet će Bin Laden i njegova bolesna igra svijetom. Na kraju, zaključak je jasan – Bin Ladena su morali uništiti oni koji su ga stvorili.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:49

Facebook komentari

Back to top