Plati brate mili, pa onda umri…

Home

Plati brate mili, pa onda umri…


Pustili smo “preko reda” ženu sa bebom u naručju, invalida na štakama, još ova nane da uđe pa najzad i ja. A sunce nemilisrodno prži, sparina davi, okruženi zgradama i usijanim betonom pa ni dašak vjetra da do nas dođe.

Piše: Bekir Bajramović

“Sinko, meni je došlo slabo”, izječa starica i nasloni se na zid da ne padne. Došlo joj slabo, a tamam ona na redu jadnica. Okrećem se oko sebe, nigdje klupe da zlatom plaćaš, ni sjesti jadnica nema gdje. Kap vode u pustinji bi lakše našao. Smjestili smo staricu nekako na terasu obližnjeg kafića, došla nane malo sebi pa nazad u red. A sunce se zainatilo, prži li prži, sparina davi.

Ulazim u prostoriju POSLOVNICE ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA CAZIN i mislim, bar ovdje ću se malo rashladiti. Ho’š šipak. Tek kad sam udahnuo sparni ustajali zrak sa raznovrsnim mirisima, od ćevapa i luka pa do onih “ajme meni” parfema, shvatio sam koliko je sretniji onaj narod vani što se prži na suncu, od nas i od radnika koji smo trenutno unutra. Provesti radni dan u ovakvim uslovima udišući sve te pomiješane mirise u ovom ustajalom zraku??? I da je to jedan dan, ovo traje mjesecima.

Na kiši, suncu, hladnoći i u neuslovnim prostorijama, trpe i čekaju milost i narod i uposleni. Galame i krive jedni druge dok pravi krivac, daleko od svega ovoga, zavaljen u udobnoj fotelji, zaokupljen daljinskim upravljačem klima uređaja u kancelariji, čeka kad će to starica iz Cazina što umire pred zavodom uplatiti premiju.

A baš maloprije se sa svojim kolegama ministrima i direktorima dogovorio gdje će s tim parama i nani “dođe slabo”, sram da je bude ‘nako stare. Ima penziju sigurno veću od 50 maraka, a ona se stisla, PVC stolica samo 10 KM-ova, kupi bakice stolicu pa kad pođeš uplatiti premiju, stolicu na leđa pa pred zavod. I uplati prvo premiju pa nek te onda sunčanica spuca i umri, k’o da ti je hića.

Ama bezobrazluk neki uš’o u ovaj narod kojem sve pod kapu staje, to bi otelo jadnim ministrima i direktorima zalogaj iz usta. Uplati premiju brate mili pa tek onda umri, ako ste se mislili tako prema tim jadnim ministrima i direktorima ponašati,što ste ih onda “jadnike” birali?

 

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:52

Facebook komentari

Back to top