Podton kože kao osnova dobrog make up-a

Home

Podton kože kao osnova dobrog make up-a


Sigurno ste često kupili nijansu pudera ili korektora koja se u trgovini činila savršenom, a kada ste došli kući ste shvatili da s tim proizvodom izgledate jednostavno loše. Puder koji izgleda čudno na licu, rumenilo koje usprkos svoj svojoj ljepoti izgleda neprirodno, crveni ruž koji se “tuče” s ostatkom lica… popis pogrešno odabranih proizvoda je kod većine žena beskonačan, vjerojatno zato jer ne znate svoj podton kože. Savjete o tome kako prepoznati podton kože otkrila je Nena Mrkonjić, službena vizažistica brenda L’Oreal Paris.

Podton kože nije isto što i ton kože. Podton je pigment koji se nalazi u našoj koži, a može biti ružičaste ili žute boje, za razliku do tona kože koji može biti svijetliji ili tamniji. Upravo zato se često događa da se,  iako kupite nijansu pudera željenog intenziteta, on ne stapa s vašom kožom.

“Kako pravilno odrediti podton kože je pitanje koje muči svaku ženu. Od toliko različitih brendova i velikog izbora proizvoda, kako pronaći sebi najbolju nijansu? Za početak trebate znati da postoje tri vrste podtona kože!” ističe Nena.

Postoje tri vrste podtona: topli, hladni i neutralni.Svoj podton možete pokušati odrediti i sami. Hladnim osobama više pristaje srebro, a toplima zlato. Isto tako, osobe hladnog podtona češće imaju plave ili ljubičaste vene na zapešću, dok su osobe toplog podtona sklonije zelenim venama. “Neutralne” žene mogu nositi i srebro i zlato, a boju vena je ponekad teško odrediti.

“Često dođemo u situaciju da kupimo krivu nijansu pudera, jer smo isprobavali u trgovinama pod umjetnim svjetlom, a kada bi to stavili na dnevno prirodno svjetlo izgledalo bi skroz drugačije. Zato postoje trgovine u kojima se nalaze stučne prodavačice ili promotorice koje če vam pomoći oko nijanse. Stoga vam savjetujem da, ako želite izabrati dobru nijansu za svoj ten, zamolite prodavačice ili promotorice da vam nanesu određenu nijansu za koju mislite da vam odgovara na kožu izmedju lica i vrata. Tako se najbolje određuje nijansa. Zatim izađite na dnevno svjetlo i provjerite odgovara li vam ta nijana ili vam je potrebna neka druga.” savjetuje Nena.

Orijentir za odabir nijanse i podtona mogu biti i oznake na puderima. Mnoge kozmetičke kuće imaju standardizirane brojeve i slova koji označuju podton i intenzitet nijanse. Tako L’Orealovi Perfect Match puderi imaju oznake N,C i W (Neutral, Cool i Warm tj. Neutralni, topli i hladni) te brojeve od 1 do 5. Mac puderi imaju oznake NC i NW (not cool i not warm, tj. ne – hladni i ne- topli). Isto tako, toplije nijanse pudera u imenu obično sadrže riječi poput golden ili sand (zlatno, pijesak).

Naravno, osim na ton i podton pudera valja obratiti pažnju i na to da puder odgovara vašem tipu kože. Bez obzira na širok asortiman proizvoda, žene i dalje često pogrešno odaberu nijansu što je za Nenu veliki minus: “Definitivno morate pokušati izbjeći preveliku razliku u nijansama lica i vrata. Visite li je, nešto nije u redu s odabirom vašeg pudera!”

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 17:38

Facebook komentari

Back to top