Posjeta delegacije UNDP-a

Home

Posjeta delegacije UNDP-a


 

Dana 05. i 06.12.2011.god. u posjeti Unsko-sanskom kantonu boravila je delegacija međunarodne organizacije UNDP na čelu sa voditeljem projekta u poljoprivredi g-dinom Ismarom Ćeremidom.

 

Cilj posjete predstavnika UNDP je upoznavanje istih sa stanjem u agraru USK-a, posjeta privrednim subjektima iz oblasti primarne poljoprivredne i prerađivačke industrije kao i sačinjavanje liste mogućih projekata u poljoprivredi koji će UNDP sufinansirati a koje će imati najveći utjecaj na lokalnu  zajednicu, koji će biti samoodrživi i poboljšati ekonomsku situaciju u regiji.

 

UNDP na prostoru Kantona, u ranijem periodu, finansira je projekte iz oblasti lokalne infrastrukture te je planska podrška agrarnom sektoru Kantona, koja je definisana tokom posjete Poljoprivrednom zavodu USK-a i privrednim subjektima, od izuzetnog značaja za Kanton.

 

UNDP je u I fazi podrške poljoprivrednom sektoru BiH  implementirao projekat (završen 31.10.2011.god.) pod nazivom „Lanac tržišnih vrijednosti“ vrijednosti 2mil.U$ a isti je obuhvatio istočni i južni dio BiH. Projektom je pružena podrška korisnicima u zasnivanju 19,7 ha malinjaka, izgradnje Otkupnog centra za poljoprivredne proizvode u Foči, izgradnji hladnjače za voće u Blagaju, pogona za proizvodnju soka od voća, pakirnice za gljive, nabavci traktora sa priključcima i sl..

 

Nakon završetka posjete USK-a, predstavnici UNDP izrazili su zadovoljstvo ponuđenim projektnim idejama osobito u sferi daljeg razvoja proizvodnje jagodičastog voća, povrća, otkupa samoniklih šumskih plodova kao i razvoja kozarstva na prostoru Kantona.

 

 

mojusk

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 17:04

Facebook komentari

Back to top