Potvrđena optužnica za ratni zločin: U danu ubili 25 bošnjačkih civila

Home

Potvrđena optužnica za ratni zločin: U danu ubili 25 bošnjačkih civila

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Zorana i Jovice Tadića, zvanog Kajo, Zorana Berge, Željka Babića i Gorana Mihajlovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u drugoj polovini septembra 1992.godine. Pomenuta lica ubili su na svirep način 25 Bošnjaka, pretežno starijih ljudi i žena.

Optuženi su 23. septembra u zaseoku Mešići  vatrenim oružjem ubili  Havu i Safiju Mešić, Minu Hrnjicu, te Ibrahima Mešića.Istoga dana u mjestu Duljci vatrenim  i hladnim oružjem brutalno su pobili 18 civila, a teško ranili Tahiru Hajrulahović. Potom su tijela žrtava spalili, a nekoliko dana kasnije traktorom prebacili ostatke žrtava na lokalitet Duliba. Godine  2000. na ovom mjestu je ekshumirano devet skeleta,a za ostalima se traga. Toga 23. septembra Zoran Tadić i Željko Babić ubili su u zaseoku Kosa-Rajnovci kod kuće Miće Kecmana  bračni par Ramu i Kadu Alivuk, dok je Goran Mihajlović krajem septembra kod kuće Laze Mijatovića  u mjestu Lončić kod Orašca  ubio ranjenog i bespomoćnog Šaćira Mešića, piše Avaz.

Optuženi su lišeni slobode  tokom septembra i oktobra  ove godine i nalaze se u pritvoru KPZ “Luke” u Bihaću  gdje čekaju suđenje.
Svetko i Đuro Tadić, zvani Mrđa, također osumnjičeni u pomenutim zločinima, trenutno su nedostupni državnim organima u BiH i oni će putem međunarodne  pravne pomoći biti ispitani  u svojstvu  osumnjičenih od pravosudnih organa Srbije i Crne Gore.

Zločin u Orašcu

Tužilaštvo USK provelo je istragu  za ratni zločin počinjen 22./23. septembra 1992. godine u Orašcu kada je ubijeno devet bošnjačkih civila, žene i staraca , nakon čega su zapaljeni u kućama. Istraga  je pokzala da su počinici zločina otac i sin Slobodan i Gojko Đurić, te Mićo Radak,zvani Klepo, svi iz sela Rajnovci , općina Bihać. Dvojica Đurića medjusobno su se poubijali nekoliko dana kasnije prilikom podjele plijena od pljački, dok je Mićo Radak umro u Prijedoru nakon rata.


(Vijesti.ba)

Objavljeno: Pet, 09/12/2011 - 15:53

Facebook komentari

Back to top