Potvrđena Putinova pobjeda, opozicija najavila velike proteste

Home

Potvrđena Putinova pobjeda, opozicija najavila velike proteste

MOSKVA - Ruska opozicija se priprema za masovne demonstracije od nekoliko desetaka hiljada ljudi danas u Moskvi, javlja HRT. Demonstracije se održavaju kako bi se izrazilo nezadovoljstvo izborima i osporila pobjeda stranke premijera Vladimira Putina. Ruski Službeni list objavio je službene rezultate parlamentarnih izbora od 4. decembra koji potvrđuju pobjedu stranke na vlasti Jedinstvene Rusije, sa 49,32 posto glasova. Po tim rezultatima, kako prenosi Rosijska gazeta, koji se gotovo ne razlikuju od privremenih rezultata objavljenih u ponedjeljak, stranka premijera Putina imat će apsolutnu većinu od 238 od 450 zastupničkih mjesta u Dumi (donjem domu parlamenta). 

 
Solidarnost, jedan od opozicionih pokreta, objavio je da je od gradonačelnika Moskve dobivena dozvola da se na trgu Balotnaja, u središtu grada, održi demonstracija. Organizatori su htjeli manifestaciju održati na Trgu revolucije, na dva koraka od Kremlja, ali su vlasti dale dozvolu okupljanja za samo 300 ljudi.

Demonstracije su također najavljene i u drugim gradovima, posebice na Uralu i Sibiru, gdje će građani također tražiti poništenje izbora od 4. decembra.

Sjedinjene Države su pozvale ruske vlasti, ali i protivnike Vladimira Putina na smirenost, uoči održavanja demonstracija na kojim Rusi žele izraziti nezadovoljstvo i osporiti premijerovu pobjedu na zadnjim parlamentarnim izborima. 
 
Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je podsjetila da SAD podupire pravo Rusa, kao i svih ostalih naroda, na mirne demonstracija. Od demonstranata, ali i od pripadnika snaga sigurnosti tražimo da imaju na umu kako se prosvjedi trebaju održati u miru, rekla je ona.

(Vijesti.ba)

Objavljeno: Sat, 10/12/2011 - 09:39

Facebook komentari

Back to top