Predloženo odgađanje rasprave o izmjeni zakona o ličnoj karti i prebivalištu državljana BiH

Home

Predloženo odgađanje rasprave o izmjeni zakona o ličnoj karti i prebivalištu državljana BiH


SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala je prijedlog ovog zakona uz dva amandmana koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Amandmanima se predviđa da se, na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, na ličnu kartu unosi podatak o entitetskom državljanstvu, kao i to da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom. 

Članovi Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović i Denis Bećirović bili su protiv predloženih amandmana, dok su ih podržali članovi Komisije iz srpskog i hrvatskog naroda.

Na početku današnje poslaničke rasprave, predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović predložio je zaključak da se radi postizanja saglasnosti o tekstu prijedloga ovog zakona odgodi rasprava i glasanje o predloženom zakonu.

On je istaknuo da se radi o izuzetno važnom zakonu te da je zakon kakav je u prvom obliku dostavljen od Vijeća ministara podržan od svih političkih stranaka, odnosno da njegova suština ni za koga nije upitna. 

„Ono zbog čega je došlo do sporenja su amandmani koji se ne odnose na suštinu samog zakona. Mi u Klubu SDP-a, a i jučer predstavnici svih političkih partija na Kolegiju, smatramo da postoji mogućnost da se, uzimajući dodatno vrijeme, usaglasimo o ovom zakonu da bi on bio usvojen. Osim što smo se o tome jučer jednoglasno složili na Kolegiju, slažemo se i o procjeni da ukoliko bismo danas  otvorili diskusiju da bi se, nažalost, desilo da ovaj zakon vrlo vjerovatno ne bi bio usvojen", rekao je Magazinović.

Smatramo, dodao je, da bi to bilo šteta i da bi dodatno vrijeme bila prilika da se usaglasimo o tekstu ovog zakona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović je kazao da je to jednoglasan stav i proširenog Kolegija.  

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović kazao je da je zadovoljan ovim stavom koji je predsjednik Kluba SDP-a iznio „da se dođe do rješenja kojim bismo usvojili ovaj zakon“.

„Zadovoljstvo mi je što je Vijeće ministara BiH predložilo kompromisno rješenje koje je na neki način dobilo podršku u Komisiji. Uvjeren sam da tu podršku može dobiti i u Predstavničkom domu", istaknuo je Prodanović.

Poslanik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović podrža je Magazinovićev prijedlog, podsjećajući da je on to, na neki način, predlagao na sjednici Ustavnopravne komisije.

Magazinović je predložio isti zaključak i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je Ustavnopravna komisija podržala također uz dva amandmana koje je predložilo Vijeće ministara BiH. 

Predloženi zakon predviđa da su u postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjan pravni osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 16:23

Facebook komentari

Back to top