PROTIV HDZ-A, SANADERA, MAČEKA...USKOK danas podiže optužnicu u slučaju Fimi media!

Home

PROTIV HDZ-A, SANADERA, MAČEKA...USKOK danas podiže optužnicu u slučaju Fimi media!


Istraga u aferi Fimi media stigla je do svoga kraja, a optužnica bi trebala biti podignuta već danas - doznaje tportal iz izvora bliskog istrazi

Nakon više od godinu i pol dana istraživanja, najveća USKOK-ova korupcijska afera u zemlji bit će zaključena optužnicom protiv 19 osoba. Kako doznajemo, optužnica će biti podignuta tijekom dana. Time će HDZ službeno postati prva optužena politička stranka u Hrvatskoj. Kako se HDZ odmah nakon izgubljenih izbora rastao s odvjetnikom Vladimirom Gredeljem, vrlo brzo će im biti potreban novi branitelj.

Osim HDZ-u kao pravnoj osobi, afera Fimi media ne da mirno spavati vlasnici tvrtke Fimi media Nevenki Jurak, bivšem HDZ-ovom rizničaru Mladenu Barišiću, bivšoj računovotkinji stranke Branki Pavošević, bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša Vinku Mladineu, bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, bivšem šefu Hrvatskih šuma Darku Beuku, bivšem predsjedniku Uprave HAC-a Jurici Prskalu, bivšem glasnogovorniku Sanaderove vlade Ratku Mačeku i drugima.

Svi bi oni danas mogli postati optuženici koje se tereti da su oštetili državni proračun za oko 100 milijuna kuna. Sumnja se da su novac izvukli u poslovanju s Fimi medijom koja je pri tome svoje usluge državnim tvrtkama i institucijama naplaćivala nekoliko puta više od realne cijene. Na taj način se iz proračuna skupljao novac u tzv. crne fondove koje je zatim HDZ, prema poznatim dijelovima optužnice, koristio za plaćanje skupih kampanja i slično.

Danas izlazi i Sanader iz Remetinca?

Nakon gotovo godine dana iza rešetaka, u petak bi trebao izaći i Sanader iz Remetinca. Optužnica ne znači da će ga vratiti natrag, jer zatvor je ionako bio određen kako ne bi ometao istragu u aferi Fimi media, koja je završila. Sanader se, dakle, kao i mnogi drugi optuženici može braniti sa slobode.

USKOK je sa svoje crne liste u srijedu izbacio HDZ-ovog Ivana Jarnjaka protiv kojeg nisu imali dovoljno dokaza da bi ga nastavili sumnjičiti. Ipak, nakon što je iznio svoju obranu, USKOK je ocijenio da je Jarnjak vrlo važan svjedok, čija priča očito podupire optužbe.

Inače, zakonski rok trajanja svake USKOK-ove istrage je godinu i pol dana uz mogućnosti produženja oko dva mjeseca. Kako nije poznat točan datum otvaranja istrage, nije moguće niti ocijeniti dolazi li optužnica u zadnji tren, ali po svemu sudeći zaista je tako. Ako samo uzmemo u obzir da je afera u medije izašla svjedočenjem i javnim istupom Damira Mihanovića u siječnju 2010. godine, priča o Fimi mediji u javnosti ne prestaje već gotovo dvije godine.

Ako USKOK-ovu optužnicu potvrdi i optužno vijeće Županijskog suda, suđenje u aferi Fimi media moglo bi početi već za oko mjesec dana. Uz afere Spice, Hypo i INA-MOL, Offside i druge, Županijski sud očito će imati problem sa slobodnim sudnicama koje mogu primiti 19 optuženika, njihove odvjetnike i iznimno zainteresiranu javnost.
tportal.hr
Objavio: Pet, 09/12/2011 - 09:23

Facebook komentari

Back to top