Putinova stranka na izborima doživjela strahovit pad, glasove im preuzela Komunistička partija

Home

Putinova stranka na izborima doživjela strahovit pad, glasove im preuzela Komunistička partija


ladajuća partija Vladimira Putina Jedinstvena Rusija pretrpjela je veliki pad u podršci na današnjim parlamentarnim izborima i nije sigurno da će zadržati većinu u parlamentu, prenosi Reuters rezultate istraživanja nakon izbora.

Prema anketama provedenim na biralištima koje je objavila državna televizija, Putinova Jedinstvena Rusija pobijedit će na izborima za donji dom državne Dume sa 48,5 odsto glasova, u odnosu na 64,3 odsto 2007. godine.

Ovi rezultati ne navode kako će biti raspodijeljeno 450 mjesta u Dumi prema komplikovanom sistemu.

Prema drugom istraživanju, Jedinstvena Rusija imaće 220 mjesta u parlamentu.

Komunistička partija je na drugom mjestu po broju osvojenih glasova, što je veliko poboljšanje nakon 2007. godine. Ova stranka osvojila je 19,8 odsto glasova, LDPR 11,4 odsto i Pravedna Rusija 12,8 odsto, rezultati su ankete koju je provela agencija VTsIOM.

Prema rezultatima ankete, FOM Jedinstvena Rusija osvojila 46 odsto glasova, odnosno 220 od 450 mjesta u parlamentu, što je daleko manje u odnosu na 315 mjesta, koliko je osvojila na izborima 2007. godine.

Putin je i dalje najpopularniji političar u zemlji od više od 140 miliona ljudi, ali ima naznaka umora od insistiranja na imidžu snažnog autoriteta posljednjih 12 godina na vlasti.

Prema svim pokazateljima, Putin će sigurno dobiti na predsjedničkim izborima 4. marta i mogao bi ostati na vlasti do 2024, ako osvoji maksimalna još dva mandata.

Pristalice kažu da je Vladimir Putin spasio Rusiju u vrijeme mandata od 2000. do 2008. godine, vrativši kontrolu u ruke Kremlja nad regionima i oživljavanjem privrede u postsovjetskom haosu.

Veliku podršku dobio je i zbog vojne akcije protiv pobunjenika u Čečeniji. Putin nema istinskog rivala za mjesto predsjednika.

Medvedev: Vodimo, ali idemo u koaliciju

Jedinstvena Rusija (JR) ostaje najveća snaga u ruskom parlamentu, ali će stupiti u koalicione odnose sa drugim političkim snagama imajući u vidu složenu konfiguraciju Državne Dume, izjavio je večeras novinarima nosilac liste JR i predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev u sjedištu stranke.

"JR trenutno vodi i po svemu sudeći ona je najveća politička snaga koja je prošla u parlament. U zavisnosti od rezultata, izvešćemo konačne zaključke, ali već možemo da kažemo jednu stvar 'partija je nastupila dostojanstveno i u skladu sa svojim političkim uticajem'", rekao je Medvedev, a prenio Itar tas s.

Protesti u Moskvi

Više od 100 učesnika neodobrenog skupa na Trijumfalnom trgu u Moskvi i još oko 70 demonstranata u Sankt Peterburgu privedeno je danas i oni će biti prekršajno gonjeni, saopšteno je iz policije.

Uprkos upozorenjima policije da je skup zabranjen, oko 300 ljudi se okupilo u Moskvi, protestujući zbog održavanja parlamentarnih izbora, za koje oni tvrde da nisu slobodni, prenijele su agencije.

Među privedenima u Moskvi je i opozicionar Eduard Limonov koji namjerava da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 01:44

Facebook komentari

Back to top